Глобиха грък с 20 000 евро, управлявал кола с български номера

3
Използването на български номера се оказа особено „скъпо“ за нарушителя
Използването на български номера се оказа особено „скъпо“ за нарушителя

20 000 евро ще плати гръцки гражданин от Кавала за това, че управлява автомобил с български регистрационни номера, съгласно решение издадено от отдела за уреждане на спорове на НАП.

Същият е собственик на автомобил Mercedes-ML 400 Cdi с български номера, но е данъчно пребиваващ в Гърция, независимо, че има регистрирана фирма в България, която след направена проверка се оказва, че не е работеща, пише в. “Български новини“. 

Използването на български номера се оказа особено „скъпо“ за нарушителя, тъй като цената за придобиване на конкретния автомобил, който е използвал, не надвишава 6 000 евро и сега ще бъде принуден да плати повече от 20 000 евро глоба.

Припомняме, че съгласно гръцкото законодателство всеки гръцки или чужд гражданин данъчно задължен в Гърция и притежаващ данъчен номер АФМ, не може да управлява автомобил с български регистрационни номера, освен ако не е декларирал в ресорната служба към Външно министерство, че живее в чужбина и не е данъчно задължен в Гърция.

Същото важи и за българските шофьорски книжки на български граждани, които работят и живеят в Гърция или живеят в България, но притежават имоти в Гърция.

Въпросната категория хора, според гръцкото законодателство са длъжни да притежават данъчен номер /АФМ/ и според гръцките власти ако притежават въпросната данъчна регистрация не е разрешено да управляват своите превозни средства с български свидетелства за управление на МПС на територията на Р. Гърция, независимо дали управлявания автомобил е с български или гръцки регистрационни номера, освен ако не са декларирали официално че живеят в чужбина.

Ако не са направили въпросната декларация и се водят постоянно живеещи в Гърция ЕС въведе регламент, според който жители на ЕС са длъжни да притежават само един документ за правоуправление. В случаите в които гражданите имат два или повече документа за правоуправление избират кой е най-подходящия за тях като количество на категориите и връщат останалите, а въпросния документ ако не е издаден от държавата им по местоживеене го предават в ресорно министерство и да им бъден издаден същия с аналогичните категории от държавата по местоживеене.

Ако са постоянно живеещи в Гърция е необходимо да шофират с гръцка шофьорска книжка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари