Глоба до 1000 лева за учител без маска

2
Д-р Любомир Кулински от Агенция по безопасност на храните посочи, че за момента няма данни в световен мащаб COVID-19 да се предава по храната
Д-р Любомир Кулински от Агенция по безопасност на храните посочи, че за момента няма данни в световен мащаб COVID-19 да се предава по храната Видео: bTV

Може ли COVID-19 да се предава чрез храната и какъв ще бъде контролът в кухните на училищата и детските градини.? Пандемията вече засегна училищата, а в детските градини случаите на заразени се появяваха периодично през цялото лято

Мерки и глоби

Кухненският персонал задължително трябва да бъде с ръкавици, специално облекло, маска или шлем. Предвидени са санкции за нарушители на ковид-мерките – ще се инспектира целият персонал в учебните заведения,припомня bTV

За физически лица глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение, тя ще бъде между 1000 и 2000 лв. За юридически – глоба между 500 и 2000 лв., при повторно нарушение санкцията ще бъде между 2000 и 5000 лв.

Ако ученик е без маска, ще се налагат санкции на директора на съответното училище. При повторно нарушение ще има и по-сериозни санкции за самото учебно заведение. В момента и в училищата, и в детските градини текат проверки на БАБХ и РЗИ за спазване на противоепидемичните мерки.

Примерът в училища и детски градини

Екипът ни влезе в една столична детска градина, където имаше 3 случая на заразени и то в много ключова зона – кухнята.

От началото на седмицата целият персонал в 88-а детска градина в столицата е на крак заради 3 случая с коронавирус. Заразени са готвач, помощник-готвач и работник в кухнята. Всичките са без симптоми. „В момента в детската градина не само не се приготвя храна в кухненския бокс, но не се снабдява ДГ с никакви хранителни продукти. Помещенията са дезинфекцирани до започването на тази дейност“, обясни директорът Мария Йорданова.

По правилник всеки ден се взимат контролни проби, които могат да бъдат тествани при нужда. След установената зараза в кухнята, обаче, нито една институция не е поискала лабораторен тест на приготвената храна от персонала с коронавирус Тестван е целият персонал. Всички проби са отрицателни и веригата е затворена.

Сега храната се доставя в готов вид от друга детска градина и се приема при всички мерки за безопасност. Със специален асансьор се разпределя по групите. „Като преди това храната пристига със съответните чек-листове от съответната градина. След като се качи горе при децата, температурата отново се мери от мен, след което се разпределя на децата“, обясни медицинската сестра Валя Димова.

Пандемията създаде нова организация на хранене и в училищата. В 41 СУ „Патриарх Евтимий“ засега столът и бюфетът остават празни заради закъснял договор с фирмата доставчик. Но съвсем скоро новите правила ще влязат в ход, а децата ще бъдат разделяни на групи. Засега децата си носят храна от вкъщи. Бюфетът в училището също ще бъде отворен, но при определени правила. А Агенцията по храните и РЗИ обещават железен контрол.

Говорят властите

COVID-19 e термолабилен и при топлинна обработка не се очаква наличието му в приготвена храна. Така д-р Десислава Драганчева от СРЗИ обясни защо от Инспекцията не са взели проби от храната в 88 ДГ.

„Тази храна има изисквания да се сервира и при определена температура и на самите деца. Работейки в кухнята, персоналът би трябвало да е защитен, носейки лични предпазни средства“, обясни тя.

Д-р Любомир Кулински от Агенция по безопасност на храните посочи, че за момента няма данни в световен мащаб COVID-19 да се предава по храната. По думите му не е необходимо пакетираната храна да се дезинфекцира. „Това е необходимо, когато купуваме плодове и зеленчуци, тогава трябва да ги измием задължително“, добави той.

Проучванията показват, че новият коронавирус е устойчив на температура до 70 градуса по Целзий. През последните три месеца БАБХ са направили над 12 хил. проверки на обекти за спазването на противоепидемичните мерки. 1735 са написаните предписания, 47 са наложените актове.

Сандвичитекакво съдържат и опасни ли са?

От „Активни потребители“ започват кампания за качеството на сандвичите, които се предлагат в обекти край училища и детски градини. Богомил Николов обясни, че са се спрели на сандвича, защото той няма имидж на вредна храна, но може да има опасни съставки.

Ще се следи за съдържанието и дали то отговаря на написаното на етикета.

„Искаме да покажем на родителите какви технологични добавки и вещества има в тях. Още в брашното – вижте колко много добавки има в него. При една хубава пшеница това е абсолютно излишно“, каза Николов.

Той обърна внимание и на добавките за сандвичите – често им се слага майонеза, в която няма яйца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари