Гледай Сандански, мисли за цяла България

0
Колкото повече показни акции на МВР и прокуратурата, толкова по-нагла престъпност
Колкото повече показни акции на МВР и прокуратурата, толкова по-нагла престъпност Снимка: Прокуратура

Колкото повече показни акции на МВР и прокуратурата, толкова по-нагла престъпност

Сандански е един жив град, с млади хора, туристически град и е недопустимо да се създават проблеми от рода на стрелби с автомати по гаражи, палежи на леки коли, включително и на полицаи, сбивания с телесни повреди. Това не е добре нито за гражданите, нито за бизнеса“.

Това обяви в края на юни главният прокурор Иван Гешев при посещението си в града. Каза го след показна операция на барети, жандармерия, полиция с кучета. Той дори се похвали, че са съчетали две операции - срещу наркоразпространението и срещу битовата престъпност, пише Александър Александров във вестник СЕГА.

Тържествено бяха нахвърляни какви ли не данни - 10 арестувани, претърсени 25 адреса и автомобили, извършени 10 лични обиска.

Юнският рейд на прокуратура и МВР в Сандански бе повторен два месеца по-късно. Отново жандармерия, барети, кучета, полиция. И пак 6 арестувани, проверени 102 лица, 66 МПС и 7 помещения. Отчетени бяха заловен за кражба 16-годишен младеж, актове по закона за движение по пътищата и по закона за българските лични документи, връчени 18 фиша за пътни нарушения и открит един автомобил, обявен за общодържавно издирване.

След всички тези усилия не би трябвало бандит да припари до града, камо ли да извърши престъпление. Още повече след като работата е ръководена лично от шефовете на прокуратурата и МВР.

Каква обаче беше изненадата, когато съвсем нагло и само за няколко часа, очевидно неразбрали за извършеното от органите на реда, някакви неизвестни бандити буквално им се присмяха. Първо ограбиха зам.шефа на местната полиция, а после отмъкнаха от банков клон около 4000 лева, 800 евро и 100 долара. Толкоз за резултата от показните акции.

С хвърковатите си изпълнения, като навестяваше пребити и обрани възрастни хора, главният прокурор градеше образа на непоколебим защитник на беззащитните. Но и беззащитните, а вероятно и Гешев, осъзнаха, че тази работа не е въпрос на клетви, закани и пред тв камерите.

Сандански е само един пример. Същото може да се каже и за историята с търсенето на Янек Миланов от Дупница. Главният прокурор и МВР решиха, че случката ще се разплете бързо и че ще може да донесе слава за разследващите, затова и хвърлиха конна полиция, кучета, стотици служители на МВР да обикалят поляни, гори, планини, водоеми в търсене на изчезналия мъж. Шефът на държавното обвинение декларира на няколко пъти, че поема случая лично. Особено след среща с брата на Янек, който каза, че дни наред след изчезването на мъжа никой не си е мръднал пръста. Главният прокурор посети в Дупница два пъти в рамките само на няколко дни, но и до момента от Янек няма и следа.

Прокуратурата и МВР имат проблем с предозирането, което със сигурност ще им се върне като бумеранг. Докато обясняват как са засилили присъствието си в малките населени места, продължават кражбите, изнасилванията и побоите, включително и срещу възрастни хора.

Същото е положението и с хвалбите как телефонните измами са изчезнали благодарение на действията на прокуратурата и полицията. От което измамниците не са трогнаха, а преди дни подложиха на масова атака област Силистра. Обаждания са получени не само в Силистра, но и в някои от по-малките населени места, като е приложена актуалната напоследък схема за участие в мнима полицейска операция.

Бургас е абониран за постоянни полицейски операции. Ако се сметнат всички акции и арестувани, би трябвало половината град да е в ареста. Към тази безплодна хиперактивност трябва да прибавим и престараването на полицията и прокуратурата при някое високопоставено посещение. Като например в детски център "Биберон" в Силистра, който бе претърсен от МВР за акцизни стоки, защото по същото време в града беше Гешев. После се наложи прокуратурата да се оправдава, че проверката била, защото имало и питейно заведение "Биберон". Но и до момента няма данни кой какво е търсил и какво е намерил.

В ромската махала в Кюстендил прокуратурата се похвали как арестувала някакви хора от рода на Гольовците и Ропотамци, защото били лихвари и нанесли побой над полицаи. Накрая се оказа, че в ареста са само 6 души от единия род, а техният адвокат започна да пита къде са задържаните от другия. Но отговор нямаше.

Подобни примери могат да бъдат давани още дълго. През годините прокуратурата и МВР не се научиха, че работата им е превенция, хващане на бандитите, събиране на годни доказателства, предаването им на съд и осъждането им. А не рекламни кампании, хвалби, нищо незначещи статистики и закани.

Защото, както и друг път сме казвали, ако се сметнат всички проценти на понижаване на престъпността в България, декларирани официално, отдавна не трябва да има нито един престъпник.

Изобщо няма да отваряме дума и как през 2009 г. ГЕРБ дойде на власт главно, защото обяви като основен приоритет борбата с престъпността - организирана, битова, всякаква. Хората повярваха, че бившите служители на МВР от преди 1989 г., показали все пак някакви активности и по времето на управлението на НДСВ като главни и други секретари, ще свършат поне това. 11 години по-късно всеки и сам може да си направи изводите доколко цели три правителства на ГЕРБ успяха точно в тези си обещания. Доколко престъпността по малките градове и села не е станала дори много повече и много по-жестока, доколко организираният бандитизъм не диктува отново правилата. Да не говорим какво стана през годините с шумно рекламираните операции с екзотични имена и как първоначалните хвалби за политическа воля в тази посока се оказаха удавени в проблемите на борбата с престъпността и корупцията по високите етажи.

Като добавим и показното поведение на прокуратурата, нищо добро не предстои. Вече не се говори как през последните години държавното обвинение изтъкваше, че

МВР не е открило извършителите на поне 660 000 престъпления

Бяха прекратени и други над 1 млн. дела срещу неизвестен извършител, по които изтече абсолютната давност. Всеки и сам може да си изчисли за какво ниво на неразкрита и ненаказана престъпност става дума. При това при спрените и при прекратените по давност дела става дума за доказани, често тежки престъпления. При тях има ограбени или изнасилени, десетки и дори стотици хиляди домови кражби, грабежи, измами, убийства. Но за това вече не се говори.

А пък да говорим за наказана престъпност и корупция по високите етажи, е направо неудобно. Пак в Сандански, пак през юни т.г главният прокурор обяви: “Българската прокуратура няма да прави компромиси и няма да има недосегаеми, независимо дали става въпрос за министър-председател, президент, зам.-министър, секретар на някое си ведомство, депутат или ром, евреин, турчин или друг български гражданин, олигарх или неолигарх – подходът към всички ще бъде еднакъв. Разграничителната линия е дали се нарушава законът”. Думи, хвърлени на вятъра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари