Гларусите изядоха врабчетата

0
Морските птици изместиха гълъбите от центъра на Русе
Морските птици изместиха гълъбите от центъра на Русе

Морските птици гнездят по високите сгради като на скали.

Нашествието на морските птици измести гълъбите в центъра на Русе. Гларусите гнездят на покрива на Община Русе, а през последните години вече може да бъдат забелязани и по кварталите на дунавския град.

Гларусите са изключително нахални и лакоми. Хранят се с отпадъци по контейнерите и изостанала храна от масите по заведенията. 

Невероятно нашествие от морски гларуси вече се забелязва и над София. Крясъците на едрите бели птици огласят центъра на столицата. Слисани софиянци се чудят откъде са се взели тези пернати, които са типични повече за селищата по Черноморието. Положението заприличва на филма на ужасите "Птиците" по Алфред Хичкок.

Първите такива птици са дошли в София още преди двадесетина години, но истинският бум настъпва именно сега. На практика гларусите нямат естествени врагове в големия град, пише "България днес."

Нещо повече - черните врани, които гнездят по парковете, и нашествието на гларуси на практика са причина за изчезването на врабчетата. От няколко години насам от дребните кафяви птички няма и следа.

"Гларусите са много адаптивни. Използват труднодостъпни места, които не се посещават от хора, и в този случай покривите на високите сгради в центъра на София са особено подходящи. Използват сградите като високи скали", казва Димитър Градинаров от Българското дружество за защита на птиците. Няколко двойки гнездят на покрива на популярния хотел "Шератон" в центъра на столицата.

Особено шумни и агресивни гларусите стават в края на март, когато започва размножителният им период. Те правят гнездата си от клони и трева. През есента цялото семейство напуска гнездото и скита по крайбрежията. Софийските гларуси често летят до намиращия се недалеч по въздушна линия язовир "Искър", където се хранят с риба и ракообразни.

Прогнозите на специалистите са, че до няколко години столицата буквално ще се напълни с гларуси. Не е изключено те да започнат да завземат територията на гълъбите, които в момента са най-масовият пернат вид в София. Иначе заради мръсния въздух почти изчезнали от града вече са гугутките, които бяха толкова типични в недалечното минало.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари