Гладна смърт заплашва 20 милиона души

0
Светът е изправен пред най-голямата хуманитарна криза от 1945 година насам
Светът е изправен пред най-голямата хуманитарна криза от 1945 година насам Видео: БНТ

Светът е изправен пред най-голямата хуманитарна криза от 1945 година насам, предупреди Организацията на обединените нации.

Причината - населението на 4 държави е заплашено от гладна смърт.

Йемен, Сомалия, Южен Судан и Нигерия - това са държавите, чийто жители са заплашени от смърт заради липса на храна.

Стивън О'Браян, координатор на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ: "Това е критичен момент в историята. Още в началото на годината сме изправени пред най-голямата хуманитарна криза от създаването на Организацията на обединените нации. Днес, повече от 20 милиона души в четири държави са застрашени от гладна смърт."

Или от болести, които в развития свят се приемат за лечими, казва още О'Браян. Общото между 4-те африкански държави е, че във всяка от тях има конфликт, заради който хуманитарните организации често нямат достъп до засегнатите райони. Слаба или почти никаква икономика, и липсата на върховенство на закона са другите причини за глада.

А той заплашва цяло поколение, гладните и омаломощени деца не могат да водят пълноценен живот, а това реално означава, че нямат бъдеще. Още малко стряскаща статистика - според Уницеф, потенциално застрашените от недохранване деца са милион и 400 хиляди. САМО тази година. Кризата, според ООН, може да бъде избегната. И това ще струва 4,4 милиарда долара, които трябва да бъдат събрани до юли тази година.

Стивън О'Браян, координатор на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ: "Това е предотвратимо. Възможно е тази криза да бъде избегната, да бъде избегнато гладуването, задаващата се човешка катастрофа."

Изявлението на Стивън О'Браян идва само месец след като с призив за финансова помощ към света се обърна и генералният секретар на ООН - Антонио Гутериш.

Подобни апели не бива да бъдат подценявани, защото рискът от необратими последствия става огромен, твърдят експерти.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари