Йемен: Деца умират от глад, гражданската война не спира, болниците са препълнени

0
Една трагедия в снимки
Една трагедия в снимки Снимка: Giles Clarke / UNOCHA

Животът в Йемен е неописуемо мъчителен. А бомбите продължават да се сипят от небето

Дойче Веле показа снимки от една опустошена страна.

Липса на храни

Хуманитарната ситуация в Йемен става от ден на ден по-трагична. По данни на ООН близо 13 милиона души в Йемен са застрашени от гладна смърт. Това се дължи на дългата война, която се води в страната, но и на недостатъчната помощ отвън.

40% се нуждаят от подкрепа

Пандемията от коронавирус допълнително влоши ситуацията. Близо 40% от населението на Йемен междувременно зависят изцяло от хуманитарните помощи на Световната програма по прехраната към ООН.

012

Парите са на привършване

"Доставяме храни за 13 милиона души в една страна с население от 30 милиона, а парите ни са на привършване", казва Дейвид Бийсли, шеф на Световната програма по прехраната към ООН.

Не всички хора получават пълен порцион

Само онези йеменци, които са застрашени от гладна смърт, получават пълен порцион. Това се отнася до 5 милиона души. Досегашните помощи представляват само 18% от парите, които са необходими на Световната организация по прехраната на ООН, за да продължи работата си в Йемен.

016

Отражението на войната в Украйна

Заради войната в Украйна ситуацията в Йемен се влоши допълнително, защото 50% от житото, което ООН предоставя на Йемен, е от Украйна. Цената му скочи толкова силно от началото на войната, че се наложи количеството на храните за бедстващата страна да бъдат съкратени.

Гражданска война, която не спира

От над 7 години в Йемен се води кървава гражданска война, в която участват и чуждестранни сили. Водена от Саудитска Арабия коалиция подкрепя правителството на страната, докато Иран поддържа бунтовниците хути, които контролират обширни части на Йемен.

017

Бягство от бомбите

Някои части на страната се намират под непрекъснат обстрел - например Мариб в Северен Йемен. Това е последната крепост на официалното правителство. Цивилните граждани са принудени постоянно да търсят нови убежища, защото фронтовите линии се менят бързо.

Препълнени болници

Медицинското обслужване е крайно затруднено. Не само войната, но и пандемията от Ковид-19 удариха тежко по най-бедната страна на Арабския полуостров.

015

Образованието стана жертва на войната

"Образованието на децата е една от най-големите жертви на тази война", написаха от УНИЦЕФ в доклад за 2021 година. Повече от 2 милиона момичета и момчета нямат възможност да ходят на училище - двойно повече, отколкото в началото на войната през 2015 година.

Повсеместен недостиг

В Йемен има огромен недостиг - на ток, чиста питейна вода, храни, бензин и газ. Опашките пред бензиностанциите стават все по-дълги. Хората изпитват невероятен недоимък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари