Гешев: Разследването срещу Бойко Борисов за заплаха е при наблюдаващия прокурор

0
Местенето на Бюрото по защита под шапката на правосъдното министерство създавало риск за охраната на застрашените свидетели, смята главният прокурор
Местенето на Бюрото по защита под шапката на правосъдното министерство създавало риск за охраната на застрашените свидетели, смята главният прокурор Снимка: БНТ

Местенето на Бюрото по защита под шапката на правосъдното министерство създавало риск за охраната на застрашените свидетели, смята главният прокурор

Според главния прокурор Иван Гешев, преместването на Бюрото по защита на свидетели под шапката на правосъдното министерство създава риск за охраната на застрашените свидетели. Гешев каза още, че разследването срещу бившия премиер Бойко Борисов за заплаха е при наблюдаващия прокурор. Така той опроверга твърденията на служебния вътрешен министър, че обвинител номер едно е прибрал папките в кабинета си. Гешев коментира двете теми по време на откриването на паметник в София на 28-я американски президент Удроу Уилсън, предава БНТ.

С предупреждението, че уважава институциите и по тази причина няма да коментира, Иван Гешев отговори лаконично на твърденията, че е прибрал в кабинета си разследването за заплаха срещу бившия премиер Бойко Борисов.

"Както на всички стана известно, обикновено нищо което казва г-н Рашков не е вярно. И в случая не е вярно. Има си наблюдаващи прокурори и въпросите са към Софийска градска прокуратура. Това, което той твърди, не е вярно."

Главният прокурор коментира и приетия закон, с който Бюрото за защита на свидетели се мести под шапката на правосъдното министерство. Според Гешев законът е писан прибързано и не е ясно как ще се ръководи дейността в три месечния преходен период.

"Има риск за свидетелите срещу мафията. Посочили сме рисковете, надявам се да не се случат. В Народното събрание казаха, че отговорността няма да носи прокуратурата. Отговорността, в момента в който закона влезе в сила е на изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието."

Заместник-правосъдният министър Иван Демерджиев обаче заяви, че точно този период осигурява безпроблемното преминаване на структурата от администрацията на Главния прокурор към министерството на правосъдието.

"През това време структурите на министерството на правосъдието ще се запознаят с необходимата информация, за да организират успешно преместването на Бюрото", каза Демерджиев.

БНТ: В рамките на тези три месеца практически кой ще ръководи Бюрото - главният прокурор или министерството на правосъдието?

"Ще го ръководи главният прокурор до момента, до който то премине в министерство на правосъдието, този срок е три месеца. Така че ще се вместим в него."

"Прочетох в някакви сайтове, че се приемат и ще се приемат закони срещу прокуратурата и срещу Гешев. Надявам се това да не е така, защото това е много тъжно за върховенството на правото", допълни Гешев.

Иван Гешев беше на откриването на паметник в София на американския президент Удроу Уилсън, който на мирните преговори през 1919 година отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в пределите българската държава и осуетява плана за ликвидирането на България и разделянето ѝ на три района, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния, лансиран в Ньой.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук