Гешев настъпи мотика, която удари Борисов

6
E-vestnik: "Очевидно е, че Гешев иска да използва тези записи, за да опорочи протестите, да ги обяви за организиран опит за преврат от страна Васил Божков"
E-vestnik: "Очевидно е, че Гешев иска да използва тези записи, за да опорочи протестите, да ги обяви за организиран опит за преврат от страна Васил Божков" Снимка: БГНЕС

Клечката драсна главният прокурор Гешев. Точно той подпали пожара на масови протести, които искат оставката на премиера Борисов, както и неговата прокурорска глава, пише E-vestnik

В разпространения неотдавнашен запис Борисов разказва, как прокурорът Гешев изразил възхищението си от него, че успешно се прави на прост. Въпросът е – на какъв се правеше Гешев, когато окупира с полиция и тежко въоръжени спецчасти президенството, за да арестува двама съветници на Радев? На умен или на прост?

Защото това спонтанно изкара протестиращи на улицата. Ефектът от акцията не показва особена интелигентност. Като искаш да арестуваш съветници на президента, можеш и без окупации, сякаш в президентството има терористи. А дали обвиненията са мотивирани, е съвсем отделен въпрос. Някои ги намират за смехотворни.

Но Гешев прави всичко възможно да задълбочава пожара. Посолството на САЩ подкрепи мирните демонстрации, които искат оставка на Борисов и Гешев. Дори европейското издание на „Politico” изтъкна този факт, съпоставяйки го с мълчанието на ЕС. А Гешев от своя страна благодари на САЩ, че подкрепят неговите действия и върховенството на закона. И се закани да продължи напред. Още същия ден разпространи разговори на Божков с някакви лица, за които се смята, че са Огнян Стефанов и депутатът от БСП Александър Паунов. В които най-пикантното е, че Божков казва репликата: „Да пращам ли 10 000 души пред парламента” и как щял да организира щаб на протеста, че не бил организиран.

Впрочем, от „Биволъ” направиха първоначален анализ на записите и според него на един от тях има два независими канала, в единия от които се чува глъсът на Божков, а в другия на друг мъж. Което предполага, че записите може да са манипулирани. Вероятно поради недоглеждане са пуснати и двата канала. Както и да е.

На база на този разговор Гешев смята, че може да омаловажи протеста. Който на практика избухна спонтанно и никакви прилепнали на площада групички, които го използват, не могат да променят общото недоволство. То, ако се вярва на приказките на Божков – той не можга да спечели агитките на „Левски“, та ще изпрати 10 000 души някъде си.

В безпрецедентни декларации адвокатски колегии от цялата страна искат оставката на Гешев. С безпрецедентна декларация излезе и Съюзът на съдиите в България, в която се обръщат към всички прокурори и изреждат онези събития в годините назад, които са сринали доверието в институцията.

Очевидно е, че Гешев иска да използва тези записи, за да опорочи протестите, да ги обяви за организиран опит за преврат от страна Васил Божков и негови сподвижници, както и да пришие към това президента Радев, който в изявление каза, че „единствен изход от ситуацията е оставка на премиера Борисов и на главния прокурор”.

Милиционерския манталитет на Гешев няма да го спре да предприеме такива действия. Още отпреди да го изберат за главен прокурор на челото му беше изписана тази амбиция.

Въпросът е, че така той налива масло в пожара. И ако допреди дни никой не е вярвал, че главният прокурор може д а бъде принуден да подаде оставка, става все по-вероятно това да стане. Защото той само разпалва по-силно недоволство и то неминуемо вещае падане на правителството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари