Германия с първа жена външен министър - млада и зелена

1
Коя е Аналена Бербок?
Коя е Аналена Бербок? Снимка: АР

40-годишната съпредседателка на Зелените Аналена Бербок е определена за външен министър на Германия.

Така най-влиятелната държава в Европа за първи път в историята си ще има първи дипломат в пола, коментират световните агенции, пише 24 часа.

Самата Бербок каза за в. “Тагесшау”, че отговорността за външното министерство ще позволи на нейната партия в по-голяма степен да постигне целите си относно климата. “Големите вътрешнополитически въпроси като климатичната неутралност могат да бъдат решени само с общи усилия в глобализирания свят”, каза тя. По думите ѝ добрите политики в областта на климата се нуждаят от активни европейски и немски позиции във външната политика.

Важният пост бе договорен от Зелените в постигнатото през седмицата трипартийно коалиционно споразумение от 177 страници, което определя социалдемократа Олаф Шолц за канцлер на мястото на Ангела Меркел. Другият съпредседател на Зелените - Роберт Хабек, се очаква да поеме новосъздаденото суперминистерство на икономиката, енергетиката и опазването на климата.

Макар и много млада, Бербок е вряла и кипяла в политическите битки

Преди парламентарните избори през септември мнозина дори ѝ предричаха пробив, който да я превърне в следващата жена канцлер на Германия след Меркел. Това не се случи, но пък Зелените влязоха в управлението за първи път от 2005 г. насам. В правителството от 1998 до 2005 г. те отново бяха начело на външното министерство. Тогавашният министър Йошка Фишер се прочу с твърдата си и безкомпромисна съпротива срещу войната в Ирак.

Още преди Аналена Бербок да поеме поста, левият политически ветеран Оскар Лафонтен обяви пред “Ди Велт”, че назначаването на еколожката за външен министър ще е истинска катастрофа. Според него неопитната в международните дела политичка “ще следва безкритично конфронтационната политика на САЩ срещу Русия и Китай”

Според “Дойче веле” фактът, че консервативен вестник публикува интервюто на известен социалист говори, че когато влезе в кабинета си, Бербок ще бъде атакувана от всички страни.

Младата политичка обаче не се плаши лесно. За нея казват, че стои здраво на краката си, че е изключително упорита и изпипва най-малките детайли. “Тя задава въпроси, докато стигне до същността на проблема - казва неназован източник пред в. “Ханделсблат”. - Няма да се остави да я изиграят.”

Отгледана във ферма в северния град Хановер, Бербок още от дете усеща вкуса на политиката, когато родителите ѝ - също екоактивисти, я водят със себе си на протести срещу ядрената енергетика. Като тийнейджърка участва в състезания по батут и печели три бронзови медала. По-късно признава, че спортът я е научил да бъде смела.

Учи политически науки и публично право в родния си град, преди да вземе магистърска степен по международно право от прочутото Лондонско училище по икономика.

През 2013 г. е избрана за депутат в Бундестага

Омъжена е за политическия консултант Даниел Холефлайш и има две дъщери. Сега семейството живее в Потсдам.

От 2018 г. Бербок е съпредседателка на Зелените заедно с Роберт Хабек. Под тяхно ръководство партията се разделя с хипарските си корени и се превръща във водеща политическа сила в Германия. Бъдещата външна министърка обаче е заклета противничка на газопровода “Северен поток 2”, който Ангела Меркел брани със зъби и нокти от санкциите на САЩ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари