Почина бившият председател на Бундестага Волфганг Шойбле

0
Ветеранът на германската политика и бивш министър на финансите си е отишъл заобиколен от близките си
Ветеранът на германската политика и бивш министър на финансите си е отишъл заобиколен от близките си Снимка: Bild / Jörg Steinmann

Ветеранът на германската политика и бивш министър на финансите си е отишъл заобиколен от близките си

Ветеранът на германската политика и бивш министър на финансите Волфганг Шойбле, който бе член на Бундестага в продължение на повече от половин век, почина на 81-годишна възраст, съобщиха днес германски медии, цитирани от Ройтерс и БТА.

Шойбле пое поста министър на финансите на Германия през 2009 г. по време на кризата в еврозоната и се превърна в една от най-влиятелните фигури в правителството на бившия канцлер Ангела Меркел, отбелязва ДПА.

Политиката му на строги икономии и стриктната му позиция към затъналите в дългове южноевропейски държави му спечелиха както остри критики, така и висока оценка. По-късно той бе назначен за председател на Бундестага, долната камара на германския парламент, оставайки на поста до 2021 година.

Шойбле, посветил голяма част от кариерата си на обединението на Германия преди да заеме поста финансов министър, бе член на десноцентристкия Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел от 1965 г. и стана член на парламента през 1972 г., което го прави един от най-дългогодишните политици в Германия. Той бе прикован към инвалидна количка от 1990 г., когато стана жертва на атентат, при който умопобъркан стрелец го осакати и почти уби.

Шойбле е починал снощи, заобиколен от семейството си, съобщава ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари