Германия официално отхвърли искането на Полша за репарации за Втората световна война

0
За Берлин случаят с исканите от Полша репарации е приключен
За Берлин случаят с исканите от Полша репарации е приключен Снимка: iStock

За Берлин случаят с исканите от Полша репарации е приключен

Германското правителство официално отхвърли искането на Полша да преговаря за репарации за понесените от нея щети през Втората световна война, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение по въпроса на полското министерство на външните работи, съобщава БТА.

"Според германското правителство случаят с репарациите и обезщетенията за щети, дължащи се на войната, си остава приключен и германското правителство няма намерение да започва преговори по този въпрос", се казва в изявление на полското министерство на външните работи.

Полша оценява загубите и щетите, които е понесла от Германия по време на Втората световна война, на 6,2 трилиона полски злоти (1,40 трилиона долара) и иска репарации, но Берлин на няколко пъти в миналото заяви, че въпросът за всички финансови претенции, свързани с войната е уреден.

Около 6 милиона поляци, в това число и 3 милиона полски евреи бяха убити по време на Втората световна война и Варшава бе изравнена със земята след въстание от 1944 г., в което бяха убити около 200 000 цивилни.

По-рано днес полската дипломация отнесе въпроса за репарациите към ООН, като поиска от висшите представители в световната организация да сътрудничат и окажат подкрепа на Полша, за да може тя да получи полагаемите ѝ се репарации за щетите, причинени от германската агресия и окупацията в периода 1939 - 1945 година.

Според Германия Полша се е отказала от военните репарации през 1953 година и е потвърдила този си отказ на няколко пъти. Берлин в миналото изтъкна същите аргументи и в отговор на исканията за репарации, отправени от Гърция.

Полските консерватори оспориха валидността на споразумението от 1953 година за репарациите, твърдейки, че Варшава е действала тогава под натиска на СССР. От идването си на власт през 2015 година управляващата партия "Право и справедливост" често пъти се обявяваше в защита на въпроса за репарациите, подчертавайки, Германия има морално задължение във връзка с него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари