Германия е изправена пред нови строги мерки заради пандемията

0
Трябва да се предпазим от вируса през зимата, заяви Олаф Шолц
Трябва да се предпазим от вируса през зимата, заяви Олаф Шолц Снимка: © Getty images

Трябва да се предпазим от вируса през зимата, заяви Олаф Шолц

Германският социалдемократ Олаф Шолц, който е най-вероятният приемник на канцлерката Ангела Меркел, заяви днес, че страната му трябва да приеме нови мерки за борба с разпространението на коронавируса, за да може да изкара зимата, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Трябва да вземем много необходими мерки, за да изкараме зимата. Трябва да се предпазим от вируса през зимата. Вирусът е сред нас и заплашва здравето на гражданите", заяви Шолц, цитиран от Ройтерс и от Франс прес.

Германските депутати дебатират нов законопроект, който предлага серия от мерки с оглед възпиране на четвъртата вълна на коронавирусната зараза.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер каза, че ниското ниво на ваксинация в Южна Германия е причина за бързото увеличаване на случаите на коронавирус, предаде ДПА. Той обаче отхвърли обвиненията, че политиците са действали прекалено късно и каза, че някои хора продължават да се държат безотговорно. Зьодер призова и за усилия в национален мащаб с цел борба срещу фалшивите ваксинационни сертификати.

Премиерът на най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, Хендрик Вюс пък се обяви срещу въвеждане на задължителна ваксинация и каза, че всеки ден няколко хиляди хора продължават да се ваксинират с първа доза срещу коронавируса. Той добави, че не всеки, който досега не се е ваксинирал, е непременно голям антиваксър и заяви, че не иска тази група хора да бъде изплашена и отблъсната, като се направи ваксинацията задължителна.

"Ще използваме полицейска сила, за да принудим хората да се ваксинират ли?", попита той и каза, че е скептично настроен и към задължително ваксиниране на някои групи труженици, като например медицинските лица. Той добави, че здравните работници, които не искат да се ваксинират, може да бъда използвани като работна ръка на друго място в сектора и припомни, че по принцип има недостиг на квалифицирани работници в този отрасъл.

Той съобщи също, че властите на Германия ще проведат на 18 ноември извънредна среща, посветена на ситуацията с коронавируса, предаде ТАСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари