ГЕРБ, СДС и ВМРО допускат замърсяващи производства в Русе

4
Позиция на Пенчо Милков относно Общия устройствен план на община Русе
Позиция на Пенчо Милков относно Общия устройствен план на община Русе

Позиция на кмета Пенчо Милков относно Общия устройствен план на община Русе, чието приемане бе отложено на последната сесия на Общинския съвет:

“Лошо управленско решение ли е да защитиш правото на жителите на града, на който си кмет, да имат чист въздух и околна среда?

Лошо управленско решение ли е да поискаш буферна територия, в която не се допуска изграждането на замърсяващи производства? Между индустриална зона Тегра (в бившето КТМ) и град Мартен, както предлагаме в новия Общ устройствен план на Община Русе.

По непонятни за мен причини общинските съветници от ГЕРБ, СДС и ВМРО не подкрепиха това.

Общият устройствен план на Община Русе беше ключово важна точка от последното заседание на Общински съвет Русе.

Това е стратегически документ, обхващащ цялостното развитие на нашата община в социално-икономическо, образователно, културно, демографско, стратегическо и още, и още, отношение за следващите 15-20 години. И трябва да влезе в сила от 1 януари 2021 г.

За съжаление той не беше приет. Оспорена беше тази мъничка част от плана, в която се определя буферна зона със статут „предимно производствена”. Частта, която премахва възможността за изграждането на нови замърсяващи производства. Буферната зона не е природен резерват – в нея може да се инвестира и произвежда, но не и да се строят замърсяващи предприятия! За разлика от нея, при статут „чисто производствена”, разбирайте не чисто производство, а напротив – производство с потенциални замърсители!

Не приемам аргументите, че се застрашават инвестиции или работни места, защото всяко едно от работещите в момента там предприятия запазват своя устройствен план и дейност!

Уважаваме частните собственици, но не можем да допуснем потенциалния риск за замърсяване на хората и околната среда.

С новия план казваме следното на бъдещите бизнес намерения: Имайте производства, но не и такива, които са с вредни емисии! Правете икономическо развитие, но в зоната до първите три къщи на Мартен не правете следните три неща: предприятия на химическата и каучуковата промишленост; варово бетонови центрове и асфалтови бази; всякакъв вид леярни за черни и цветни метали!

Не смятам това за неуважително към бизнеса или лошо управленско решение. А вие?

Това е условие, чрез което може да се предотврати изграждането на предприятия – вероятни замърсители на въздуха, който дишаме, и средата, в която живеем!

Искрено се надявам общинските съветници, които не приеха аргументите ни за чист въздух и чиста околна среда, в четвъртък да изслушат още веднъж експертите на разширения експертен съвет, който насрочих, да прочетат задълбочено документите и да подкрепят Устройствения план на Русе, който е от изключителна важност за всички нас”, казва кметът Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари