ГЕРБ плаши със „скверен“ заговор за компрометиране на изборите

0
За пореден път ГЕРБ вкара в употреба заплахата от повторение на Костинбродската афера
За пореден път ГЕРБ вкара в употреба заплахата от повторение на Костинбродската афера

Управляващите обвиниха БСП в „политически джендъризъм“ заради подкрепата й за Мая Манолова в София

За пореден път ГЕРБ вкара в употреба заплахата от повторение на Костинбродската афера. Сега управляващите заподозряха, че нещо подобно на скандала от 2013 г. ще се случи на втория тур на местните избори в София, на които кандидатът им Йорданка Фандъкова ще се сблъска с бившия омбудсман Мая Манолова, пише вестник СЕГА.

„Имаме данни за по-сериозни предстоящи опити за компрометиране на изборния процес на втори тур в аванс - че ще има опити той да бъде представен като подменен, корумпиран, купен, особено тук в София. Това е категорично скверна политическа технология и напомня нещо случило се преди 5-6 години около Костинброд, обяви в сряда вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция на партийното ръководство. В същото време той категорично отказа да сподели каквото и да било от въпросните „данни“, което поражда основателни съмнения дали такива въобще има.

Дончев последва примера на партийния вожд Бойко Борисов и заклейми тактиката на БСП да подкрепя независими кандидати, вместо да издига собствени. „Натъкваме се на много особен политически феномен - някакъв вид политически джендъризъм или полова неопределеност. Това е склонността да криеш кандидата си зад широкоформатна ляво-дясна коалиция, да го ребрандираш и пребоядисаш от името на инициативен комитет. Това дава удивителни възможности. Ако кандидатът победи, отбелязваш победа, а ако загуби, не е ясно кой е загубил. Това не е добър модел, най-малко по причината, че не е ясно кой носи отговорност“, впусна се в размишления Дончев.

Вицепремиерът нападна опозицията, че не се е вслушала в предупреждението му да не третира местните избори като парламентарни. „Един от основните рефрени в тези избори беше, че ще демонтираме модела, ще разбиваме, ще разцепваме. Това беше голяма грешка. Да се опитваш да превърнеш местните избори в парламентарни и в същото време комплексният анализ да показва, че си трета политическа сила, е огромен гаф“, заяви Дончев.

По отношение на изборните резултати партийните шефове извадиха числа, с които да потвърдят тезата на лидера си за „безапелационна победа“ - 91 общини на първи тур, 8 областни града и 1807 общински съветници. Специално подчертаха, че ГЕРБ увеличава броя на общинарите си в смесените райони, което превръщало управляващата партия в единствен опонент на ДПС. Със задоволство отбелязаха, че са победили в Славяново и Кюстендил - родните места на президента Румен Радев и Мая Манолова.

РОМСКИ ВОТ

Управляващите категорично отрекоха, че ромският вот е оказал сериозно влияние върху изборните резултати на ГЕРБ. По техни изчисления Йорданка Фандъкова е получила 6484 гласа в ромските секции в София, което нямало как да измени ситуацията в столицата. А за квартал „Факултета“ изтъкнаха, че кандидатът им за общински съветник Лава Коцева е директор на местното училище и се ползвала със значителен авторитет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари