ГЕРБ обявиха, че може да подкрепят дори новия кабинет

0
Само ден по-рано и ДПС се опита да се закачи за новото управление, като гласува в подкрепа на новия председател на НС
Само ден по-рано и ДПС се опита да се закачи за новото управление, като гласува в подкрепа на новия председател на НС Видео: NOVA

Само ден по-рано и ДПС се опита да се закачи за новото управление, като гласува в подкрепа на новия председател на НС

ГЕРБ обявиха, че може дори да гласуват със "за" Кирил Петков и неговото правителство. Това стана ясно от думи на депутатът от партията Радомир Чолаков в интервю за NOVA

Народният представител първо посочи, че от ГЕРБ, както всички, искали да има правителство, защото е време за това. Веднага след това коментира и какво биха направили, ако Кирил Петков бъде предложен за премиер. „Време е да се поеме отговорност. Допускам, че може да гласуваме с „въздържал се”, не изключвам обаче и да го подкрепим. Ние ще бъдем конструктивна опозиция и не искаме да сме мрачни критикари”, заяви Чолаков.

Ние се въздържахме в подкрепата на Никола Минчев за председател на Народното събрание, защото беше принципна позиция на групата. Който и да беше предложен, ние щяхме да се въздържим. Това е избор на мнозинството и не е наша работа да казваме кой да бъде председател”, обясни още той.

По думите му задачата на Минчев няма да е лесна. Обясни обаче, че от партията биха му помагали. „Струва ми се, че всички политически сили в парламента трябва да му помагат, за да възстановяваме парламентаризма. Той обаче ще има проблем с наслоените през последната година негативни отношения спрямо парламента. Те се дължат на обкръжението на президента и на лидерите на неговата политическа формация”, добави Чолаков.

Той коментира и защо ГЕРБ зае второто място на последните парламентарни избори, независимо от собствените им твърдения, че са първа политическа сила. „Причините са много. Със сигурност трябва да е имало умора от 12 години управление. Българинът обича новото, хубаво е да има такова. Всъщност, два пъти тази година му беше предложено ново. Единият път той избра грешно, но ново. Вторият път пак избра ново, надяваме се този път да е по-добре, макар, че съм скептичен”, каза депутатът.

Чолаков обясни, че би искал новата власт да има „дълъг живот”, за да може да реализира намеренията си. „Те всъщност имат добри намерения и интересни виждания”, допълни той.

На въпрос дали от ГЕРБ биха подкрепили „Продължаваме Промяната” за конституционни промени с цел сваляне на главния прокурор Чолаков обясни: „Конституцията беше променяна шест пъти, мисля четири заради съдебната система. И четири пъти беше направена грешка. Аз принципно съм против тези резки промени в Конституцията”.

Изявленията на отговорни фактори, че ще подкрепят правителството са пореден опит на ГЕРБ и ДПС да се закачат по някакъв начин за новото управление. Само преди ден групата на ДПС от всички 28 депутати гласуваха със "за" председател на Народното събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Преди години, по време на рекламите, можеше да идеш до хладилника. Сега можеш да идеш и до Кауфланд...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари