ГЕРБ и патриотите се разбраха, доброволчески отряди ще има

0
Коалиционните партньори работят върху отношенията си
Коалиционните партньори работят върху отношенията си Снимка: БГНЕС

Договарят и правила за личен фалит в работна група с евродепутата Емил Радев, пише "24 часа" 

"Обединени патриоти" и министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще мислят нови промени в Закона за МВР, с които да се въведат доброволческите отряди към полицията. За това са се разбрали на днешния коалиционен съвет патриотите и ГЕРБ.

Миналата седмица напрежението в управляващата коалиция ескалира, след като предложението на ВМРО да се направят доброволчески отряди към органите на реда, които да подпомагат дейността им в малките населени места, бе отхвърлена. Идеята първо бе одобрена от ГЕРБ в ресорната парламентарна комисия, но с уговорката, че доброволците няма да имат право да задържат провинилите се до идване на полицията и ще работят само заедно с органите на реда, но ще им се разреши да проверяват лични документи. Предложението обаче удари на камък в пленарната зала. Тогава БСП се възмутиха, че граждани ще могат да проверяват лични документи, а ДПС видя връщане на шпицкомандите. След скандала ГЕРБ не подкрепи промените в зала.

Ядосани, патриотите обявиха, че флиртът на ГЕРБ с ДПС е видим, заплашиха да напуснат властта и поставиха условие за оставането им в коалицията - доброволческите отряди да се приемат. Именно затова управляващите се събраха на коалиционен съвет днес.

Разговорът беше конструктивен. Крайно разбирателство няма, но решихме да направим работна група заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов за текстовете за доброволческите отряди, обясни пред "24 часа" зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов. Той подчерта, че създаването на такъв тип отряди е записано в програмата за управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и те ще държат този ангажимент да се изпълни до края на мандата.

Надяваме се скоро да постигнем консенсус с ГЕРБ, каза още Веселинов.

Във вторник "Обединени патриоти" организираха и обществена дискусия за закона им за частния фалит, с който се цели да се премахнат т.нар. вечни длъжници. От политическите партии обаче присъстваха само представители на БСП. Големият коалиционен партньор - ГЕРБ не присъства на дискусията. На коалиционния съвет обаче те изразили подкрепа за промените и предложили да се включат в работна група, която да доразвие текстовете на закона. В нея ще участва и евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

За първи път от ГЕРБ изразиха такава нагласа - да се реши проблемът с фигурата на вечния длъжник. Те имат забележки по някои от текстовете, но тепърва ще обсъдим какво и как да се променя, обясни още Веселинов. Първата среща на работната група щяла да бъде още утре.

На въпрос дали все още има напрежение в коалицията, Веселинов отговори така: "Работим за преодоляването на проблема".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари