Има ли опасност от създаването на кметски феодални армии?

0
Искрен Веселинов коментира предложението за създаването на нови общински звена, които да се грижат за реда в общините
Искрен Веселинов коментира предложението за създаването на нови общински звена, които да се грижат за реда в общините Видео: NOVA

Промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация няма да доведат до създаването на местни феодални армии.

Така депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов коментира предложението за създаването на нови общински звена, които да се грижат за реда в общините. Патриотът е вносител на законопроекта, заедно с депутата Емил Христов от ГЕРБ.

"Това е доста неточно, освен това не инициативата не е на Обединените патриоти, а на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), които имаха работна среща с нас. Проблемът не е в полицейските функции, проблемът е, че голяма част от общините не могат да си позволят поддръжката на общинска полиция, която е подчинена на МВР. Същевременно някой трябва да пише актове, някой трябва да снема данни от личните документи и това общинските служители не могат да го правят", обясни Веселинов пред Нова тв.

Той даде пример с това, че тези служители ще могат да съставят актове за неправилно паркиране. Законопроектът обаче предвижда да бъде осъществяван и контрол с технически средства по Закона за движение по пътищата, което е прерогатив на МВР.

Според Веселинов обаче новите служители няма да дублират работата на МВР. Той заяви, че те ще контролират неспазването на общински наредби:

Например някой е запречил тротоара със строителни материали. Става въпрос за изпълнение и опазване на реда, регламентиран в общинските наредби. Няма за цел да се дублира полицията и да се отнемат права на полицията. Става дума за опазване само на общинското имущество, тоест, ако някой проникне, да речем, в общински имот, да могат тези лица от това звено по сигурност да го задържат до пристигане на полицията. 

По думите му общинските бюджети не позволяват тези структури да се разрастват. В същото време Общинските съвети контролират дейността на кмета и трудно може да се говори за злоупотреби. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари