Георги Първанов: Това, което се случва е истинска какафония

1
Указът на президента не може да бъде оттеглен
Указът на президента не може да бъде оттеглен Снимка: пресцентър АБВ

Указът на президента не може да бъде оттеглен

Несериозно е да се тълкува уставът на БСП, че Нинова има право на нов мандат - тя може да стои и по-дълго от Путин начело, но от това само ще се топим като ланския сняг, казва президентът (2002-2012) в интервю за вестник 24 часа.

Г-н Първанов, като човек с дълъг политически опит, участвал в различни политически конфигурации и сочен за баща на тройната коалиция - как гледате на това, което се случва днес в българската политика? Хората се объркаха вече от сложните отношения между партньорите в сглобката и това дали ще има правителство, или не.

- Гледам с недоумение и тотално неразбиране. Това, което се случва, е една истинска какофония. Но то трябваше да се очаква, защото сближението и взаимодействието, еднопосочното действие в рамките на тази сглобка или (не)коалиция нямаше стабилна основа. Нямаше съвместимост - нито идейна, нито дори личностна, между лидерите на формациите, които участват в този сбор. Така че съвсем естествено се стига дотук. Но не зная дали това е последното нещо, което ще видим и чуем, или ще има и други неразбории в бъдеще.

- Ще има ли правителство, или отиваме на избори?

- Никой не може да прогнозира. По-логично е да има правителство. Защото особено ПП-ДБ няма да изпуснат властта или по-скоро близостта до властта и възможността да участват в кадруването на редица органи, към които проявяват апетит. Така че очаквам дори нещо повече - съставът на правителството да е близък до това, което беше обявено във вторник.

- От ПП-ДБ обаче помолиха президента да оттегли указа си, с който предлага на парламента да избере Мария Габриел за премиер.

- Щом има указ, няма връщане назад! Самият указ не може да бъде оттеглен.

- Какъв е вариантът тогава? Вие имате опит в тежки преговори, помним колко дълго и трудно вървяха разговорите за тройната коалиция. Какво бихте посъветвали сега ГЕРБ и ПП-ДБ?

- Трудно ми е да дам съвет, защото ситуацията е много различна, много различни са участниците в тези разговори, не бих ги нарекъл и преговори. Не може да сравниш царя, Доган със сегашните герои. Но все пак бих ги посъветвал да приемат едно споразумение в истинския смисъл на думата, а не такова, каквото никой не е видял, някой е подписал междувременно и после е оставено на най-високия рафт.

- Оказа се, че има няколко момента, които създават напрежение между партньорите. Освен за регулаторите сглобката се е взривила и за смяната на шефовете на службите, доколкото разбрахме. Защо е тази битка за службите според вас?

- Това е стара тема и болка на десните формации в България от времето на Иван Костов. Който, четох, и сега се е намесил някъде в подкрепа на един издънил се министър - този на отбраната. Така че битката за службите не е нова. Не знам какво си мислят тези хора - че като сменят някой друг ръководител на служба, ще управляват държавата?! Аз не помня да съм се интересувал от тези проблеми и смятам, че не съм загубил от това, че сложих хора, които бяха утвърдени и които се бяха доказали далеч преди моето влизане във властта.

- Как си обяснявате, че в този разговор въобще не става дума за политики, а само за постове, служби...?

- Така е от доста време насам. Години наред, през служебните кабинети, през сегашното управление, аз дебат за политики не съм чул, не съм видял нещо публично да се случи. Така че изненада няма - това е манталитетът на тези герои на днешното време.

- По-голям успех ли щяха да имат с лидерски разговор? Борисов в прав текст каза, че не иска лидерска среща, а разговорите се водят с преговорен екип.

- Като няма лидери, не може да разчитаме, че ще се случи лидерска среща. В интерес на истината дамите, които Борисов е определил, не са лишени от качества. Те са играли тази пиеса. Но все пак подозирам, че там някъде - зад кулисите, всяка вечер или във всеки един момент Борисов казва тежката си дума. Не знам как е от другата страна - кой командва “парада”. Лидерството е голям дефицит за българската политика.

- Много тежки думи чухме от ПП-ДБ към Мария Габриел, Асен Василев дори я нарече “красивото лице на мафията”...

- Това, което чух от един министър с много претенции... всичко друго можеш да кажеш за Мария Габриел, но не мисля, че това ѝ приляга. И този човек не знам как ще работи с премиера в лицето на г-жа Габриел. Това не е добър тон, не са добри отношения. А и не съм сигурен кой е по-изявеният представител на олигарсите и на тези групи от нашия бизнес. Не знам къде е по-ярко изявена тази тенденция.

- Какво имате предвид? Между кого визирате?

- Между двете коалиции, които правят опити да направят управляващата формация - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

- След тези тежки думи, които чухме, как ще изглежда отстрани, ако все пак се съберат? Борисов каза, че има път назад, но очаква голямо извинение. Асен Василев обаче отказа извинение на Габриел като премиер и обяви, че тя не може да е такава.

- Според мен те ще се съберат - все едно, че нищо не се е случило. ПП няма да целунат ръка, но ще извървят пътя на сближението. Борисов ще им прости великодушно, защото и той е заинтересован от това. Играта не ме изненадва.

- Появи се теория, че целта на Борисов е да занули ПП-ДБ. Това ли се случва?

- Може да има и такава задна мисъл, но това едва ли е основното. В крайна сметка тези две формации се докарват пред външния партньор, а това изисква да направят управляваща коалиция.

Освен това, ако има наистина избори - европейски или следващи, на Борисов проблемът му не е ПП. Проблемите му са свързани с общественото отношение като цяло.

- В смисъл?

- Той губи влияние. Със сигурност с такива партньори няма как да вървиш напред, те теглят надолу. И ако той ще ги занулява, и неговата перспектива не е много далече от това ниво.

- Но се твърди, че с това управление, с подкрепата за промените в конституцията той вече е “изпран”.

- Тази теза я знам, не е нова, нито е изненадваща. Но Борисов си беше изпран още в момента, в който направиха това нещо, което сами нарекоха сглобка. Но е важно как ще изглежда всичко това в очите на избирателя. Аз мисля, че след тези драми - в лошия смисъл на думата, защото драмата има и своята интересна страна, вече трудно ще се върнат в мача - и едните, и другите.

- Една от проблемните теми между ГЕРБ и ПП-ДБ е отношението към ДПС - и двете формации се обвиняват взаимно в зависимости от движението. Междувременно Пеевски разказа, че е участвал в писането на промените в конституцията, че е запознат със споразумението и е одобрил текста в него, и постави условие разговорите за подкрепа вече да са само на масата, публично. Вие неведнъж през годините сте лансирали тезата, че трябва да се намери начин ДПС да влезе официално във властта.

- Аз съм отстоявал разбиране в едно друго време за ДПС, с друг лидер и друго отношение към формацията. После нещата се промениха. Но така или иначе - ясно е, че без Движението е трудно да се направи стабилно управление. Така че - да преглъщат горчивия хап и да им подадат ръка. Да го направят публично, за да знаят хората в името на какво е. Защото тази игра хем - хем няма да бъде разбрана. Хем да имат подкрепа за управлението, хем после за изборите да бъдат в една относително добра позиция.

- Ако сега има предсрочни избори, президентът Радев ще трябва да назначава служебен кабинет в нови условия, след промените в конституцията. Знам, че вие сте единственият президент, който не е назначавал служебно правителство, при това 2 мандата, но как бихте постъпили на мястото на Радев след промените в конституцията, с които той е ограничен от кръга хора, които да са служебни премиери? На всичкото отгоре няма контрол върху министрите, защото премиерът си ги избира. Самият Радев каза, че не е ясно кой ще носи отговорността за един такъв служебен кабинет.

- Ще трябва да спазва тази конституция, колкото и да не я харесва. И аз не одобрявам промените, които бяха направени в огромната им част - повече от 90%. Но един държавен глава няма друга политика, освен да следва конституцията и нейните изисквания.

- А какво ще кажете за “домовата книга”, както нарече Радев списъка с хората, от които трябва да избере служебен премиер - реално повечето лица са хора на ГЕРБ към днешна дата?

- Самият факт, че се потърси такъв подход, включително не само с лидерите на съответните органи и институции, но и с техните заместници... Аз съм човек, който се интересува от политика, но ако ме питате тези заместници кои са, как се казват - на БНБ, на омбудсмана, не бих могъл да кажа. Тези хора да ги извадиш оттам, където сигурно стоят добре, не подценявам тяхното място и роля, и да ги направиш премиери в драматичен момент - това е недомислено.

- Ще скочи ли Радев със свой проект при предсрочни избори сега, или ще изчака края на мандата си? Защото се чуват хипотези, че е възможно да се откаже от президентската институция и да се включи в предсрочни парламентарни избори?

- Не ми се иска да го вярвам, защото това ще бъде единствената институция, която в момента няма да бъде разклатена независимо от всички забележки и мърморене. Така че, ако и тя бъде обезглавена - жална ни майчица.

Като напусне институцията, вече може да прави каквото си поиска. Помня навремето, към края на моя втори мандат, в една “Панорама” ме попитаха какво ще правя. И аз казах, че докато съм президент, ще правя каквото трябва, а след това ще правя каквото поискам. И сега ситуацията е аналогична.

- Много се говори за проект на Радев - какво бихте му препоръчали от опита ви с АБВ? Има ли бъдеще такъв проект без самият Радев да застане начело на него. Споменават се много имена, нито едно официално обаче. Самият Радев вече е казвал, че за момента няма да прави нещо такова.

- Първо, непоискани съвети не давам. Второ, твърде дълго време има до края на неговия мандат, така че сега всичко, което се говори, е и ще бъде в сферата на спекулациите.

Знам, че има някои хора, на които им се иска да се залепят и да източват от влиянието на институцията. Особено хора от нашето - лявото пространство. Но в близките месеци и години този въпрос не стои на дневен ред.

- Кои са тези хора?

- Вие ги знаете не по-зле от мен.

- Като говорим за лявото - какво е бъдещето му? Назрява ли конфликт в самото БСП след последните драми с БСП - София? Очаквате ли да се появи нов ляв субект в крайна сметка?

- Не знам дали очаквам, но бих искал единение на левите сили - така, както направихме на местните избори около Ваня Григорова в битката за София. Обединихме се и получихме добър резултат. Да не кажа, че може и да сме спечелили тези избори, както показват сега делата във връзка с резултатите.

Но не виждам такава нагласа. По-скоро тенденцията за цепене и деление продължава.

- Очаквате ли ново разцепление в БСП по линия на столичната организация?

- Това, което се случи, е предостатъчно. Хората, които движеха партийната организация в столицата, бяха наругани и дистанцирани. Може би ще бъдат и изгонени след тези избори, които бяха насрочени в структурата. Но това е голям удар върху стабилността на БСП и на левицата като цяло.

- Ще видим ли според вас Нинова начело на БСП отново след прекия избор наесен?

- Опазил ни Бог, както се казва. Тя първо няма уставното право.

- “Позитано” май тълкува устава по друг начин и вече лансират тезата, че тя е записана като председател на партията от един мандат, а не като председател на Националния съвет, както беше преди прекия избор.

- Това го намирам за несериозно. Могат да правят каквито си поискат тълкувания и г-жа Нинова може да стои и по-дълго от Владимир Путин начело на структурата. Но от това само ще търпим удари и поражения и ще се топим като ланския сняг.

- Ще има ли алтернативна на БСП лява листа на евроизборите?

- Със сигурност левицата, ако не бъде поканена и няма разговори за взаимодействие, ще потърси собствено решение, защото не може да си позволи да бъде извън тези избори, които са показател доколко една или друга политическа сила запазва влиянието си.

- Вече се говори, че е възможно Мая Манолова да издигне Иво Христов и другите настоящи евродепутати от БСП - това ли ще е листата на левицата, или ще има друга?

- Аз не съм упълномощен за говорител на левицата. Но със сигурност ще има някаква коалиция. А кой ще бъде в нея, не мога да гадая.

Визитка

  • Роден на 28 юни 1957 г. в с. Сирищник, Пернишка област
  • Завършил е история в СУ "Св. Кл. Охридски", има докторска дисертация
  • Депутат 3 мандата - в 37-ото, 38-ото и 39-ото НС
  • От 1996 до 2001 г. е председател на БСП
  • От 2002 до 2012 г. е президент на България. Той е първият държавен глава в новата ни история с два мандата
  • В началото на 2014 г. бе изключен от БСП и създаде партия АБВ
  • Женен, с двама синове и петима внуци
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари