Георги Първанов: Очакваме ръст на заплатите от 10% през тази година

0
Все по-широко навлизат допълнителни форми на мотивация, заяви представителят на Конфедерацията по заетостта
Все по-широко навлизат допълнителни форми на мотивация, заяви представителят на Конфедерацията по заетостта Видео: Euronews Bulgaria

Все по-широко навлизат допълнителни форми на мотивация, заяви представителят на Конфедерацията по заетостта

Абсолютно реална е цифрата 70% от работодателите, които планират увеличение на заплатите за служителите. Тя е свързана с ръста на минималната работна заплата и недостига на кадри.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Георги Първанов от Конфедерацията по заетостта.

Очаквам, че ръстът през тази година ще е по-малък от миналогодишния, който беше 16% средно. Очаквам между 9 и 10% ръст през тази година. Както обикновено ще има индустрии, в които той ще е по-голям.

Все по-широко навлизат допълнителни форми на мотивация, включително и по-нестандартни като достъп до приложения за детски приказки, бонуси в акции и т.н.

Тенденцията за внос на кадри от трети страни продължава да расте. Броят на издадените разрешителни нарасна от 6 на 15 000, а тази година очакваме да достигнат 30 000. Процесът отнема 5-6 месеца, но има нагласа в правителството този процес да бъде намален до 3 месеца.

Имаме и все повече граждани на ЕС, които идват да работят тук и българи, които се връщат от чужбина. Основно се връщат от Великобритания.

Има много голяма дупка в заплащането между София, Пловдив и малките градове. Много притеснително е, че намалява средната класа.

Безработицата у нас е 5.2% за миналата година, което е по-добър резултат от този на Германия, например.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари