Георги Лозанов: На мястото на МОЧА трябва да остане градинка

4
Паметникът не изразява почит към загиналите във войната войници, а към съветския режим и съветската власт, каза Лозанов
Паметникът не изразява почит към загиналите във войната войници, а към съветския режим и съветската власт, каза Лозанов Снимка: Facebook

Паметникът не изразява почит към загиналите във войната войници, а към съветския режим и съветската власт, каза Лозанов

Паметникът на Съветската армия, независимо, че се представя за паметник в памет на жертвите от страна на Съветския съюз през Втората световна война, които жертви наистина трябва да бъдат обект на почит, той не прави това, по-скоро е паметник за това как Съветският съюз е победил България.

Това каза Георги Лозанов, цитиран от FROG NEWS.

“За да не остави никакво съмнение, освен разбира се тази фигура на шмайзера, на войника, който е застанал над българската жена и над българите със своя съветски шмайзер, което в крайна сметка съдържа в себе си и налагане на власт със сила. Паметникът не изразява почит към загиналите във войната войници, а към съветския режим и съветската власт. Понеже този режим и тази власт исторически падна на 10 ноември за щастие, както става с всички недемократични диктатури, те рано или късно падат и демокрацията, в това е нейната сила, че тя успява в евроатлантическия свят да се пребори с тези режими, както става и с фашизма. Така че след това падане е нормално хронологично да няма повече такъв монумент, който да пропагандира съветската власт”, обясни той.

“В годините в дефиницията за пропаганда в “Енциклопедия Британика” ще видите, че там става дума за пропаганда с думи, образи и монументи. Това е типична пропагнда с монумент. Днешният просъветски режим, който иска да продължи властта и влиянието в света, естествено се бори с всички сили този паметник да остане през годините и успяваше сега”.

“Доводът, който обикновено чувам от страна на БСП и другите проруски проксита в България за запазването на Паметника на Съветската армия е, че история не трябва да се събаря, но ако беше така самите комунисти нямаше да съборят паметника на Сталин във Варна и да прекръстят градът Сталин във Варна. Преходът със Сталинския режим към последвалия го съветски режим с новите му лидери е много по-малък отколкото прехода от комунизъм към демокрация”, каза културологът.

“В това отношение в момента има много повече основания старите пропагандни послания чрез монументи да им се отнеме тази роля. Как може да допуснем в една евроатлантическа, демократична държава да има пропаганда на един, обявен за престъпен чрез закон режим, няма никаква логика. Разпространяването на образи на диктаторски режими е форма на престъпление. Паметникът и фигурите му трябва да бъдат демонтирани и разположения някъде, където да бъдат разглеждани като артефакти, а не като пропагандно послание”.

На въпрос какъв паметник трябва да бъде монтиран на мястото на досегашния, Лозанов обясни, че известният скулптор Александър Дяков е искал да бъде монтиран кръст, християнски символ:

“Може би такъв тип символика не е удачен, по-добре е това място да си остане градинка. Доколкото София е мултикултурен град, има и други граждани, които изповядват и други религии, такава натрапчива символика не би била достатъчно толерантна, така че според мен трябва да си остане градинка, защо трябва да има нещо?”, каза Лозанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    фена на Путин
    Нямам отговор на въпроса, кой определя кое е режим и кое е пропаганда. Кое е истина и кой може да говори и кой да бъде заглушен. Такива като този изкуфелник ли са съдниците ?
  • 4
    5
    До 4
    Как ще сложим българския герой! Ние кумунягите се дупим на поробителя Сатрапия, на графчето Игнатиев, княза Поробител! Кланяме се на Мацква, Балгария не ни интересува!
  • 6
    4
    мхм
    махнете альоша сложете Левски. ибрикчии
  • -3
    3
    иванова
    Обевен е конкурс за направата на паметник на Байдьн на местото на паметника на Сьветската армия. Награден фонд еднопосо4ен билет за Америка
  • -8
    2
    А на мястото на папион Гого...
    За такива идиоти отдавна трябваше по едно малко местенце на Орландовци, където им е мястото! То бива бива български предатели, но това минава всякакви граници! Сглобкаджийската измет до един да замина в Орландовци и никога повече да не се връща от там! Анадънму?👹👹👹
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари