Ще преместят ли и "Альоша"?

5
Каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия в Пловдив?
Каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия в Пловдив? Снимка: БНТ

Каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия в Пловдив?

Монументът, известен с името "Альоша", влиза отново във фокуса на обществено обсъждане. Обединител или разединител е паметникът и трябва ли да бъде преместен в музея? БНТ Пловдив предава различните гледни точки.

Общинските съветници от "Демократична България" смятат, че мястото на "Альоша" е в музея на историята. Затова с декларация обявиха, че започват разговори как да бъде променено едно от най-знаковите места в града, в подножието, на което е паметникът на Апостола.

"Символ на града трябва да е нещо, което ни обединява, а не, което ни разединява. "Альоша" ни разединява през годините, поглеждайки нагоре към него и поглеждайки надолу - друг национален герой къде стои", смята Веселина Александрова – общински съветник от "Демократична България".

От градския съвет на БСП също разпространиха декларация. Социалистите заявиха, че паметникът има важна историческа стойност и тежест на мястото, на което е поставен.

"Нашата позиция на БСП е категорично против демонтиране, видоизменение, изопачаване на паметниците, защото това подменя историята, историческата истина. Ние трябва да пазим всякакви паметници, които са издигнати от нашите предци", категоричен е арх. Костадин Палазов – общински съветник от БСП.

Пловдивският общински съвет вече веднъж е взимал решение за премахване на паметника "Альоша" от Хълма на освободителите през 1996 година. Предложението е на тогавашния кмет Спас Гърневски. Монументът остава на мястото, защото съдът отменя решението като се позовава на международни спогодби.

"Не е казано дали ще ходи в социалистически музей, дали в капиталистически, дали в олигархичен, но трябва да почнем пак оттук. На българския връх на националното обединение, гордост и достойнство и самочувствие за бъдеще като европейски народ, какъвто сме били винаги, може да бъде само Левски и никой друг", каза Спас Гърневски.

Един от най-уважаваните историци в града Стефан Шивачев смята, че решението не трябва да е на Общинския съвет, а да се вземе на местен референдум.

"Призовавам да не се вземат конюнктурни, временни решения, защото всички опити за преосмисляне на историята съобразно днешния ден, днешната конюнктура - винаги са водили до неуспехи", смята Стефан Шивачев - историк.

Въпросът предизвиква широка полемика и полярни мнения сред пловдивчани.

"Той си е на мястото, той си е на мястото."

"Нямам и нищо против и да го няма."

"За цял живот ще си стои развалина, ако този паметник махнем там."

Инициаторите на дебата призоваха за трансформацията на пространството да се проведе идеен конкурс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    15
    абе даскалче,
    Колко паметника на Апостола направихте това евроатлантиците?!? Поправи ме ако греша, ама май нито един! До къщата на Панайот Хитов откак се помня седи плоча с надпис Тука ще се издигне паметник на Панайот Хитов! И него не направихте, а колко паметници разрушихте?!? Откак сменихте в учебниците турското робство с османско присъствие и прокламирахте, че не е имало баташко клане, вече не можете да ме учудите с нищо!
  • 1
    14
    daskal
    Колко големи и колко са паметниците на Левски, предатели долни?! Съветски комунисти мръсни!
  • 1
    13
    Българин
    Досадни Станахте с Паметника ! Да Се махне, та да Се махне ! По добре Тогава Султан Абдул Азис ,,турете,, , Който издаде Фермана ! То и без това Всичко Тук Е Ориент и Попфолк !!!
  • -1
    12
    Проектопрозрение ☝️
    Вместо Альоша ⭐ да турим Ахмед 🌙 - к'во ще кажете💫?
  • 1
    11
    откакто в новите учебници
    поробителят ни стана съжител, нищо в тая територия не може да ме учуди!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари