Георги Кръстев: Българските служби не са пробити

1
Според бившия служител в НСС не може да се говори за съгласуване на шефовете на служби с други служби
Според бившия служител в НСС не може да се говори за съгласуване на шефовете на служби с други служби Снимка: БНР

Според бившия служител в НСС не може да се говори за съгласуване на шефовете на служби с други служби

"Не вярно, че българските служби за сигурност са пробити". Това заяви Георги Кръстев, бивш служител в Национална служба "Сигурност", предава БНР.

Според него не може да се говори за съгласуване на шефовете на служби с други служби и посолства:

"Няма такова нещо. Да се търси съгласие на друга служба за назначаване на ръководител на наша служба - такова нещо няма. Тази процедура е с указ на президента и с решение на Министерски съвет. Няма елемент на съгласуване".

Кръстев обясни, че след влизането на България в НАТО всички ръководители на служби, а и много длъжностни лица, преминават през проучване за надеждност от гледна точка на сигурността на НАТО и ЕС:

"Тези проверки се извършват по строга и единна методика от самата държава, която извършва проучването в съответните институции. Ако това се възприема като някакво съгласуване, би било абсолютно неправилна интерпретация, защото се спазват единни изисквания, но проучването се извършва от националните органи. Няма никакъв елемент на съгласуване".

Той беше категоричен, че българските служби се ползват с голямо доверие от съюзническите служби в НАТО и ЕС.

Георги Кръстев подчерта, че няма как държавният глава като върховен главнокомандващ да бъде изключен от процедурата по назначаване на ръководителите на службите за сигурност.

Георги Кръстев е съветник в политическия кабинет на бившия министър-председател Бойко Борисов и секретар на Съвета по сигурността. От 1993 г. до 2003 г. е работил в Национална служба "Сигурност" – МВР, където е ръководил сектор за стратегически анализи. Георги Кръстев има присъдена научна и образователна степен "Доктор" на тема "Разузнаването в системата на националната сигурност на България". Автор е на книгата "Разузнавателните служби в България - възникване, развитие и перспективи".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Правилно, Гошо!
    "Българските служби не са пробити" - И З Д Ъ Н Е Н И са!
  • 9
    1
    мм
    Никак направо мафията си има държава частни митници частни гъолове всичко по интересни е кой ги позволява и съдейства да се случва всичко това и срещу какво ???Другарю милиционер може би грешка може би кражба
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари