Георги Близнашки: Механизмът за разследване на главния прокурор е противоконституционен

0
По думите му посещението на Джим О'Брайън е оказало въздействие върху гласуването на механизма
По думите му посещението на Джим О'Брайън е оказало въздействие върху гласуването на механизма Видео: NOVA

По думите му посещението на Джим О'Брайън е оказало въздействие върху гласуването на механизма

Законът, който се прие за търсене на наказателната отговорност на главния прокурор, е откровено противоконституционен, каза им го ВКС, но това не ги спря”. Това коментира в ефира на NOVA проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер, експерт по конституционно право по повод приетия механизъм за контрол над главния прокурор.

По думите му посещението на Джим О'Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент, е оказало въздействие върху гласуването на механизма. „Той въведе ред, обясни на нашите политици, че или действат по начина, по който им се показва, или ще имат големи проблеми. И изведнъж всички гласуваха за този закон в Народното събрание”, посочи Близнашки.

Този закон не е писан в България. Подава се отвън и се упражнява огромен натиск нашето Народно събрание да го гласува. Не изключвам да окажат натиск и върху Конституционния съд”.

Относно законовите промени, с които беше намалено мнозинството, нужно за избиране и отстраняване на главния прокурор проф. Близнашки коментира: "След като вече веднъж е приложен законът, връщане назад няма. Висшият съдебен съвет отстрани главния прокурор, възниква въпросът може ли да избере новия, и изведнъж се сетиха, че ВСС е с изтекъл мандат".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари