Генералният секретар на ООН ще се срещне с Путин заради войната в Украйна

0
Срещата с Путин, поискана от Гутериш, ще е първата между двамата от нахлуването на Русия в Украйна
Срещата с Путин, поискана от Гутериш, ще е първата между двамата от нахлуването на Русия в Украйна Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин ще се срещне на 26 април в Москва с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, за да обсъдят инвазията на Русия в Украйна, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДПА

Очаква се Гутериш да разговаря също с руския външен министър Сергей Лавров, каза Песков, предаде БТА

Срещата с Путин, поискана от Гутериш, ще е първата между двамата от нахлуването на Русия в Украйна.

Във Вторник Гутериш изпрати писма до президента Путин и украинския му колега Владимир Зеленски с молба за срещи в Москва и Киев, посочва Франс прес.

От началото на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари ООН е донякъде пренебрегната в търсенето на изход от конфликта. Това се дължи отчасти на причинения от тази криза разрив между петте страни - постоянни членове на Съвета за сигурност, една от които е Русия, наред със САЩ, Франция, Великобритания и Китай.

Досега Гутериш почти не е влизал във връзка с украинския президент, двамата проведоха един-единствен телефонен разговор на 26 февруари.

Откакто Гутериш заяви, че Русия нарушава Устава на ООН, изпращайки войски в Украйна, Путин отказваше всякакви контакти с него, включително да разговарят по телефона. Във вторник генералният секретар на ООН осъди новото руско настъпление в Източна Украйна и призова двете страни да направят четиридневна хуманитарна пауза по случай православния Великден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    русенец
    Късно е.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари