Ген. Съби Събев: България спокойно може да предостави 30 - 40 танка на Украйна

1
Намираме се в съюзна среда за отбрана, нямаме нужда от толкова много средства за ПВО, смята той
Намираме се в съюзна среда за отбрана, нямаме нужда от толкова много средства за ПВО, смята той Видео: NOVA

Намираме се в съюзна среда за отбрана, нямаме нужда от толкова много средства за ПВО, смята той

Украйна има най-голяма нужда от средства за противовъздушна отбрана. В страната тече една много ожесточена борба за завоюване на въздушно превъзходство. Неслучайни са масираните ракетни и дронни удари. Това коментира в „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS първият военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев.

По публични данни ние имаме два дивизиона C-300. Не е проблем България да задели един и да го предаде на Украйна”, подчерта той. Единият дивизион отговаря за защитата на София, другият - за АЕЦ „Козлодуй”. Според Събев обаче централата може да се охранява със зенитно-ракетни системи „Куб”, от които имаме значителни бройки, по думите му.

Експертът е на мнение, че страната ни може да предостави на Украйна и комплексите „Оса”. На аргументите, че предоставянето на помощ ще оголи ПВО на България, отговори: „Действително, ние можем да си позволим да отделим такива средства. Ние се намираме в една колективна системи за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, която няма начин някой да ни изостави, ако възникне кризисна ситуация”, уточни той.

Някой, ако каже, че в момента, при този редуциран състав на Българската армия, ние имаме нужда от всички тези средства за ПВО, аз бих го контрирал с това, че ние нямаме нужда от толкова голям брой средства, защото се намираме в съюзна среда за сигурност и отбрана”, е мнението на Събев. По отношение на бронирана техника – верижна и колесна, уточни, че имаме значително в резерв.

По думите му България „спокойно” може да предостави 30-40 танка на Украйна. „След това, ако успеем да издействаме от нашите съюзници да дойде такъв брой „Пантери” или някои други, където има излишъци, ще бъде добре. И да дойдат половината, пак е добре, защото преминаваме на западен вид техника”, каза още той.

Той коментира още, че Германия се въздържа от „масирано наливане” на достатъчно бронирана техника в Украйна. „Използва другата схема - страни, които притежават такова оборудване, каквото експлоатира Украйна, да го предоставят. А страната замества част или напълно, както беше в Гърция”, поясни Събев.

Решението за F-16 за експерта е безспорно правилно. „Трябва да се формира една ескадрила от минимум 16 самолета, с което ще си решим въпроса завинаги с „еър полисинга”, където имаме критичен период. Една ескадрила не е достатъчна. След 2030 г. трябва да се стартира процедура за още една ескадрила”, посочи още той.

Събев уточни, че в момента има нов етап на войната в Украйна. „Руската армия премина в стратегическа отбрана. Това означава, че тя няма настъпателни способности да продължи. По отношение на Херсон - считам, че осъществяват контролирано оттегляне, задържащи действия”, е мнението му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    7
    русенец
    Предлагам да изпратим на Украйна всичките си генерали и адмирали. От този артикул тунеядци имаме в изобилие и само ни пречат.
  • -7
    6
    До даскала под № 1
    Ех, даскале, то сетът се напълни с дезертьори, къде украински, къде руски. Нещо ватниците бягат със 100 км в час, когато искат да ги мобилизират. А относно украинците - тези които защитават своята родина доста умело се справят, нещо путлеристите доста започват да отстъпват. Единствено успешни действия имат срещи електроцентрали, водопреносната мрежа, както и срещу училища, детски градини, болници и родилни домове. Абе даскали, ватниците да не са гръмнали и твоето училище, че по цял ден висиш и пишиш глупости
  • 3
    5
    https://youtu.be/tZsCQDWng34
    https://youtu.be/tZsCQDWng34
  • 12
    4
    -ДРУГАРЮ ГЕНЕРАЛ !
    ПРЕДЛАГАМ ЛИЧНО ВИЕ СЪС ПРДСТАВИТЕЛИТЕ ДАНИЕЛ МИТОВ,БИКОВ ОТ ПП"ГЕРБ" ОТ НС. И ДЕПУТАТИТЕ ОТ НС ОТ ДСБ,ДБ,СДС ДА ДАДЕТЕ ЛИЧЕН ПРИМЕР С УЧАСТИЕ В ОПЕРАТИВНИТЕ ТАКТИЧЕСКИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ НА ВСУ В УКРАЙНА НА ФРОНТОВА ЛИНИЯ,ХЕРСОН,ДОНЕЦК И ДОНБАС.БОЙКО БОРИСОВ ДА БЪДЕ НАЗНАЧЕН ЗА ЗКВ,А СОЛОМОН ИСАК ПАСИ ЗА ЗКПЧ В ОТДЕЛЕНИЕ КЪМ МОТОСТРЕЛКОВИ ВЗВОД И ЗА ПОМ.КАРТЕЧАР. ЛИНИЯ ЗА БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ НА ДОБРОВОЛЦИТЕ ДЕПУТАТИ БИЕЩИ СЕ С ЕВРАТЛАНТИЧЕСКИ ПЛАМ ЗА СВОБОДАТА НА UA КЪМ ВСУ-ФРОНТОВА ЛИНИЯ,ХЕРСОН,ДОНЕЦК,ДОНБАС,КРЕМАТОРСК И ГОРЛОВКА.НА РУБЕЖА НА БОЙНИТЕ ДЕЙСТВИЯ ПО ВОС ДА БЪДАТ АВТОМАТЧИЦИ,КАРТЕЧАРИ И ГРАНАТОМЕТЧИЦИ. ЗА РАБОТА С СВД-7.62Х54 КВАЛИФИКАЦИЯ И ДАННИ НЯМАТ.ЩЕ ВИ БЪДЕ ИЗКАЗАНА БЛАГОДАРНОСТ ОТ ГОСПОДИН ЗЕЛЕНСКИ ЗА УЧАСТИЕТО ВИ КЪМ МОТОСТРЕЛКОВИТЕ ЧАСТИ ЗА ЩУРМ И ОТБРАНА.ЗА ЗНАМЕ И ЗНАМЕНОСЕЦ,Г-Н ПАСИ ДА РАЗВЕЕ ЗНАМЕТО НА АЛИАНСА. МОЛЯ ВИ ДРУГАРЮ ГЕНЕРАЛ НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА БЪДЕ ПОДАРЕН РЗК С-300 https://youtu.be/tZsCQDWng34 ЗАЩОТО ЗА ДРУГИ,ПАРИ НЯМА,А И ДА ПОРЪЧАМЕ ЩЕ СА НА СКИЦА И Я КАМИЛАТА Я КАМИЛАТЯ КЪМ 2027 ГОДИНА.КОМПЛЕКСА Е АКТУАЛЕН И Е ВИСОКОТОЧНO ЕФЕКТИВНО ОРЪЖИЕ КАТО ЧАСТ ОТ ПВО НА ВВС KЪМ РАКЕТНИ ВОЙСКИ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ. С ТОЯ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПЛАМ В ДУШАТА И СЪРЦЕТО НА МИТОВ,БИКОВ,ПАСИ ИМА РИСК ДА ОПРЪСКАТЕ ФЕКАЛНО И УМИРИШЕТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО С ВЪРЗАНИ ГАЩИ. ВПРОЧЕМ ТЕЗИ СЛАДУРИ,МИТОВ,БИКОВ,ПАСИ,ИВАНОВ,АТАНАСОВ КЪДЕ СА СЛУЖИЛИ И КОГА В ПЕРИОДА НА 80-ТЕ ИЛИ 90-ТЕ ГОДИНИ? ОСОБЕННО МИТОВ,БИКОВ И ПАСИ ? ВЯРВАМ ЧЕ НЯМА ДА УМИРИШЕТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО ЗАЩОТО ЩЕ СЕ НАПЪЛНЯТ ЦИНТОВЕТЕ ПРЕЗ ГЕТИТЕ. И ДВИЖЕНИЕТО ЗА ЕДИНСТВО И НАПРЕДЪК ( РАЗВИТИЕ ) МОЖЕ ДА ЗАБУКСУВА ПОРАДИ ЕСТЕСТВЕНИ ПОЛИТИКОГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИ РАЗМЕСТВАНИЯ И ВНЕЗАПНИ ПРОМЕНИ. УСПЕХ НА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ ДЕПУТАТИ БИЕЩИ СЕ КЪМ ВСУ.https://youtu.be/tZsCQDWng34. https://youtu.be/tZsCQDWng34
  • 15
    3
    Бай Чеп
    Предлагам да пратим като военна помощ това което са ни дали западните "партньори" - няколко Хамъра и един гол ЧЕП! Съветското въоръжение било боклук, пък украинците се натискат точно за него! Да си ги въоръжават краварите, те ги набутаха в л@йн@т@! Дадем ли си ПВО-то, друго няма да видим!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари