"Газпром" попадна под турската национализация

0
Опитите на „Газпром” да установи диалог с турските власти е неуспешен
Опитите на „Газпром” да установи диалог с турските власти е неуспешен

Руският гигант „Газпром” вероятно се е лишил от своя най-голям актив в Турция - най-големият частен вносител на газ в страната Akfel Holding.

Дял в турската компания има и „Газпромбанк”, като по неофициална информация на „Комерсант" собствеността и на двете руски дружества е национализирана в началото на декември заради подозрения, че Akfel е свързана с организацията на Фетулах Гюлен.

Опитите на „Газпром” да установи диалог с турските власти е неуспешен, въпреки че точно сега трябва да започнат преговорите за цената на доставките на газ за частни вносители за 2017 г. 

На 2 декември турските власти напълно промениха съвета на директорите на Akfel Holding и в него влязоха представители на Държавния фонд за гарантиране на депозитите (TMSF), който вече "действа като акционер" и различни консултанти. Затова че властите в Турция взеха под контрол Akfel Holding и смениха съвета на директорите съобщи ICIS Heren на 6 декември, но тогава все още не беше ясен статусът на руските инвестиции.

Бързите промени са възможни благодарение на извънреден указ, приет след опита за преврат през юли в Турция. Документът позволява на властите да "поемат контрола" в компании, които са обвинени или дори има само съмнения, че финансират организацията Гюлен. Жертвите на постановлението вече са около 1200 турски фирми.

По информация на „Комерсант” в „Газпром” са приели ситуацията крайно болезнено и ръководителят на компанията Алексей Милер е повдигнал въпроса по време на срещата с турския премиер Бинали Йълдъръм, който беше в Москва на 6 декември, но той не е изяснил нищо по ситуацията. „Просто ни взеха най-ефективния и печеливш търговец на руски газ в Турция”, констатират източници, близки до „Газпром”.

Най-големите структури за внос на газ са Akfel Holding — Akfel Gas има договор с „Газпром” за доставка на 2.25 млрд. куб. м газ годишно, Avrasia (0.5 млрд. куб. м) и Enerco (2.5 млрд. куб. м). В последните две компании 60% са собственост на съвместно предприятие на Akfel и „Газпромбанк”. В Enerco 40% принадлежат на австрийската OMV. Групата на „Газпром” също има миноритарен дял в Akfel Holding. Руския гигант имаше опция и за покупка на 50% дял в Akfel Gas, но сделката, започната през 2014 г., не беше закрита заради липса на одобрение от турския регулатор.

В компаниите от групата на Akfel се падат 55% от портфейла на доставките на „Газпром” към частни турски вносители и около 20% от всички доставки на руски газ в Турция. Групата не публикува финансовите се резултати. Според изчисления на „Комерсант” годишните приходи от газовия бизнес съставлява около 400-500 млн. долара. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари