"Газпром" намали още обема на доставяния за Европа природен газ по "Северен поток 1"

0
Руската компания обяви, че днес се използват едва 40 процента от капацитета на газопровода
Руската компания обяви, че днес се използват едва 40 процента от капацитета на газопровода Снимка: Bloomberg LP

Руската компания обяви, че днес се използват едва 40 процента от капацитета на газопровода

"Газпром" намали за втори пореден ден обема на доставяния за Европа природен газ по "Северен поток 1", след като вчерашните намаления доведоха до 30-процентен скок на цената на синьото гориво при отварянето на борсата в Нидерландия.

Руската компания обяви, че днес се използват едва 40 процента от капацитета на газопровода до Германия, който е 167 милиона кубически метра дневно, предава БНР.

Официалното обяснение на шефа на "Газпром" Алексей Милер гласи, че заради санкциите срещу Русия Канада не доставя на германската компания "Сименс" части, необходими за сервизна поддръжка на турбини за една от компресорните станции на "Северен поток".

Според германските власти това обяснение е "технически неоснователно" и истинската цел на "Газпром" е да причини пореден скок на цените на газа в момент, когато европейските страни се опитват за складират достатъчно от това гориво за зимата.

Италианската енергийна компания "Ени" съобщи, че днес получава едва 65 процента от поръчаното от "Газпром" количество.

Австрийската OMV също обяви намаление, но не посочи с колко. С по около 30 на сто по-малко газ очакваха Словакия и Чехия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    русенец
    Защо не кажете и защо ги е намалила? Защото Сименс не са извършили ремонта на турбините, за което са имали договор и им е било платено. А този ремонт е регламентен и при него се подменят ресурсни части, сиреч тези, с изтекъл срок на експлоатация. Е, Сименс се оправдават с канадски подизпълнител, но важното е, че ЕС продължава сама да си го начуква. Тази гинеколожка е време да последва съдбата на колегата си Дуче, за да има ЕС. Иначе не споменавате, че в Санкт Петербург започна международен икономически форум.:) 75% поне от населението на света е представено от президентите и министрите си на икономиката.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари