Гаврата с нас стана още по-голяма!

3
Вие, остави дето крадете от народа, ощетявайки тях, доинвалидизирайки ги, вие създавате нови инвалиди – техните близки
Вие, остави дето крадете от народа, ощетявайки тях, доинвалидизирайки ги, вие създавате нови инвалиди – техните близки Видео: БГНЕС

Майка на дете с увреждане обвини управляващите, че създават нови инвалид и че нищо не се е променило от 2009 г., въпреки обещанията на министър-председателя Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Майките на деца с увреждания се срещнаха с депутати на ГЕРБ, членуващи в социалната комисия. Срещата се състоя в стаята на ПГ на ГЕРБ и продължи по-малко от 30 минути. Тя бе предхождана от двучасов протест пред прозорците на депутати. В началото на разговора депутатката от ГЕРБ Галя Захариева се обърна със следните думи към майките: „Знаем какво преживявате, колкото и да не ви се вярва, че го разбираме. Но смятаме, че за да се постигат успешно нещата, трябва да седнем и да говорим. Смятаме и настояваме, че с говорене нещата ще се случат“.

Тя, обаче бе прекъсната от майка на дете с увреждане, която й каза: „Ние си говорим вече 20 години. Искаме срокове... Топлата вода е измислена отдавна. Аз не се обръщам към вас като майка или човек. За мен вие сте представител на една институция, която не си върши работа и краде от хората”. „Парите, които инвестирате, които ги нямаме всички като общество, се прахосват безогледно за глупости – работно облекло, сабо и др. Докога? Работят в две съседни стаи служителите ви и не знаят за какво иде реч и аз трябва да ги обслужвам и като казва аз не говоря в единствено число. Това сме всички ние и не става дума само за родители, възмути се жената.

Майката подчерта, че тук става дума за малки деца и хора с увреждания. “Защото вие, остави дето крадете от народа, ощетявайки тях, доинвалидизирайки ги, вие създавате нови инвалиди – техните близки. Аз трябва да стана на 70 и той да умре, за да взема пенсия. Аз съм прав, здрав човек, който може да работи по 15 часа на ден, но аз съм на нивото на една циганка, която е родила на 11 години и не може да си напише името. В тази графа съм, че и по-зле, защото те нямат разходи и не плащат ток”, продължи майката.

“За всяко едно нещо ни питате какъв е доходът ви. Никой не ме пита колко съм взела назаем, докога ние ще живеем напук, въпреки системата. На нас всички ни е писнало. Този проблем съществува поне от 50 години”, каза тя. “Г-н Борисов октомври месец 2009 г. пое ангажимент пред повече от 60 човека родители, че това ще се промени. Да, промени се – гаврата стана още по-голяма. Още по-голяма, защото сега повтаряте навсякъде децата получават това и това. Той вече не е дете, ще си взема чантата и ще ви го оставя. Не ви заплашвам, защото детето ми е златно, а вие се редувайте да правите това, което правя аз 19 години”, каза още майката.

С разминаване в позициите приключи срещата между представители на майките на деца с увреждания и депутати от ГЕРБ – членове на Комисията по труда, социалната и демографската политика. От едната страна – майките на децата с увреждания, са останали с впечатлението, че от ГЕРБ им обещават да се проведе работна среща с представители на ресорните министерства до 2 седмици. От своя страна депутатът от ГЕРБ Галя Захариева заяви, че срокът не е до две седмици и, че това няма как да стане до две седмици.

Пред журналисти Боряна Драганова, майка на дете с тежки увреждания, което е на 17 години, обясни, че те са представили проблемите си. „Тъй като останах с впечатление, че хората не знаят за какви проблеми и нужди става въпрос. Стана ясно, че ще се организира работна среща, на която представители на майките на деца с увреждания да присъстваме, за да може да се чуят двата основни проблеми, от които трябва да започнем.

Единият е единен електронен регистър на хората с увреждания, въобще, като не ги делим на деца и възрастни, с техните нужди. А, не просто регистър, който има до момента със заболяванията и процентът нетрудоспособност. Няма реален регистър с нуждите на тези хора”, заяви жената. Другото, което обсъдили, били програмите за лични асистенти, които, според Боряна, трябва да бъдат коренно променени, защото не може един родител да бъде личен асистент на собственото си дете и да няма абсолютно никаква възможност за нищо друго по-нататък.

„Надявам се, че ще има чуваемост, обещаха ни. Надявам се да не останем с излъгани надежди. Казаха ни, че в срок от две седмици ще се свържат с наш представител и до две седмици трябва да имаме резултат и да организираме работна среща. Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова също ще бъде на тази среща. Искането ни е да се срещнем с Русинова, Петър Москов, Владислав Горанов и Меглена Кунева. Въпросът е да се постави началото и да се поставят първите два болни проблема, защото проблемите са десетки и са сериозни”, заяви майката.

Според нея има определена група родители, чието търпение се е изчерпало и смятат, че вече не трябва да има такъв род разговори, но по-голямата група е убедена, че трябва да има диалог. „Има родители, чието търпение е изчерпано отдавна. Проблемите не са от вчера или днес. Има родители, чиито деца са на 30 години и помислете за какво ходене по мъките става въпрос. Нормално е на много хора да им е паднало пердето и вече да искат крайни мерки. Много от родителите вече искат да си оставят децата пред парламента, защото са в невъзможност да ги гледат – финансово, физически и всякак. Родителите се разболяват и после няма визия какво става с тези деца. Идеята е да проправим пътя. Ако ни излъжат ние отново сме тук по-обединени от всякога”, зарече се Боряна.

Решихме да направим тази среща, за да им дадем възможност на спокойствие да споделят всички проблеми. Много неща се казаха и те споделиха най-критичните и нетърпящи отлагане мерки, които трябва да се предприемат, като голяма част от претенциите, които имат майките са свързани с подзаконови актове, с по-правилно разпределяне, според тях, на средствата, които получават родителите с увреждания и са насочени повече към правомощията на министерството, като изпълнителна власт”, каза от своя страна депутатът от ГЕРБ Галя Захариева.

„Изслушахме много внимателно всичко, дадохме впечатленията си и готовност за подпомагане в различни ситуации. Това, което поехме като ангажимент е да говорим с министър Зорница Русинова. Като майките настояват да бъде направена една работна група заедно с представители на Министерствата на здравеопазването, образованието, финансите и труда и социалната политика и са много прави, защото това е една политика към хората с увреждания, която е хоризонтална и не може да бъде решена само от Министерство на труда и социалната политика, на която среща да излъчат представители на майките и да обсъдим два много важни въпроса.

Едното е вероятен текст на законопроект за личната помощ с всичката яснота за това, че трябва да се намери онзи най-правилен модел, в който да подкрепим родителите, които се грижат за своите деца, а не частичната подкрепа чрез различни програми било европейски или с национално финансиране. Те задават въпроса два часа съм личен асистент на детето си, а в останалите 6 часа каква съм. Има някои неща, които във времето трябва да бъдат изчистени и подредени”, обясни депутатът от ГЕРБ.

Тя посочи, че другата тема е била за един общ регистър, в който да се води отчетността за това колко деца с увреждания имаме, на каква възраст са те. „От там ще се покаже много ясно какви са хората с увреждания. Основният проблем на тези хора, е да, те оценяват грижата към децата в една или друга степен и това, което вчера г-н Борисов направи като изявление в някаква степен една добра политика и перспектива. Но, проблемът е, че когато тези деца навършат 18 години като че ли виждат, че се къса нишката на грижата с държавата. Говорихме много подробно. Те бяха изключително ангажирани с тази тема и няма как да не са, защото това е нещо, с което се сблъскват всеки ден”, заяви Захариева.

Тя поясни, че тя и колегите й от ГЕРБ са гарантирали, че майките имат пълното разбиране, макар и да не им се вярва. „Много често чуваме – вие не ни разбирате, говорите с нас, но сякаш не ни чувате. Напротив, всеки ден се срещаме с такива хора по районите си, имаме близки, някои от нас имат тези проблеми в семействата си. Така, че разбираме и се опитваме да направим, но не може всичко с магическа пръчка да стане изведнъж след като години наред не е правена такава сериозна реформа в тази посока – да намерим най-правилният механизъм за грижа към хората с увреждания, независимо на каква възраст са те”, посочи Захариева.

Тя, обаче заяви, че не може да постави конкретен срок от тази среща и майките били проявили разбиране, защото все пак трябвало да се говори с представители на различните министерства. „Възможно най-рано надяваме се до края на годината, въпреки че предстои предизборна кампания, ние няма да допуснем тази тема да се използва във връзка с изборите и да кажат, че си поставяме такива срещи, за да излизаме пред хората популистки. Така, че предполагам, че след приключване на изборната кампания и края на годината ще намерим начин да направим тази среща, за да намерим някакво макар и малко решение на частичен проблем, но тези хора да усетят, че има грижа и чуваемост към тях”, каза Галя Захариева.

Запитана за това, че на майките е казано, че такава среща ще има до 2 седмици, а не до края на годината. Захариева, заяви, че не е до две седмици. „Разбрахме се, че когато сме готови ще им се обадим и ще направим съответното. Няма как да стане до две седмици”.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари