Гърция отговори на изявлението на Турция за егейските острови

0
Гръцкото външно министерство реагира остро на твърдението на турското дипломатическо ведомство
Гръцкото външно министерство реагира остро на твърдението на турското дипломатическо ведомство

Гръцкото външно министерство реагира остро на твърдението на турското дипломатическо ведомство, че Гърция иска да вкара НАТО в спор между нея и Турция, пише електронното издание на гръцкия вестник Kahimerini, цитиран от агенция Фокус.

По-рано в неделя говорителят на турското външно министерство Хами Аксой осъди "опитите на Гърция, нашия съсед и съюзник, да злоупотреби с международни организации, включително НАТО, и да ги привлече в тези спорове с цел да оправдае националните си позиции", добавяйки, че те не са нови.

Аксой потвърди сегашната позиция на Турция, че „островите от Източна Егейско море са поставени под демилитаризиран статут по силата на няколко международни споразумения, включително Договора от Лозана от 1923 г. и Парижкия договор от 1947 г.“ и че следователно „военните кораби“ които действат в Егейско море в рамките на дейността на НАТО, ще се въздържат от посещение на Егейски острови под демилитаризиран статут съгласно международното право, включително с цел зареждане или посещение на пристанища. “Нарушаването на тези условия, заяви Аксой, също би нарушило политиката на Алианса въздържане от участие в двустранни спорове между съюзниците. "

В отговор говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Генмиматас заяви, че „такива неприемливи и неоснователни претенции срещу Гърция подкопават стабилността на региона и сближаването на Алианса. Подобни твърдения нямат абсолютно никакво приложение в международното право и на тях е отговорено по подходящ начин и многократно. ”

Останалата част от изявлението е както следва:

„Напомняме на Турция, че правният статут на Егейско море е изрично и безспорно изяснен от Договора от Лозана от 1923 г. и Парижкия договор от 1947 г. Последната обаче не предоставя права на Турция, тъй като тя не е една от страните по договора.

Освен това, въз основа на разпоредбите на Хартата на Обединените нации, Гърция никога няма да се откаже от правото си да предприеме подходящи мерки за правна защита и защита на своя суверенитет и териториална цялост.

Освен това Турция предлага еднакво неоснователни твърдения за институционалното функциониране на НАТО и за осъществяването на неговите операции в Егейско море, които неправомерно възпрепятства.

Призоваваме Турция да спазва задълженията си, произтичащи от член 1 от Договора от Вашингтон и член 2, параграф 4 от Хартата на ООН, и да се въздържа изцяло от всякаква заплаха от използване на насилие или незаконни едностранни действия. Ключовото условие за стабилността в нашия бурен регион е стриктното прилагане на международното право и морското право, както се прилага, а не както Турция иска да тълкува произволно, единствена в света.

Само в този контекст може да се проведе честен диалог. "

Договорът от Лозана наистина предвижда демилитаризация на гръцките острови Лемнос и Самотраки, които са най-близо до пролива Дарданели. Същият договор демилитаризира пролива Дарданелите и два турски острова близо до него.

Договорът от Монтрьо, подписан през 1936 г., 13 години след Лозана, изрично дава на Турция правото да ремилитаризира тази зона. То не дава изрично на Гърция същото право - никой не знае защо - но Турция по това време изрично и официално призна, че същата разпоредба се прилага и за двата гръцки острова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари