Гърция ни побърка

1

„Мамата си е е**ло", но изписано с буквите от гръцката азбука и без звездичките е най-новата поговорка в южната ни съседка. Гърците обаче не са я измислили, за разлика от узото, както всеки знае от популярната реклама.

Поговорката, уж отнасяла се за Гърция, си е чисто наша, макар изографисана с букви като алфа, бета, ламда, епсилон и др. Защото, докато Атина си го мери с ЕС, не гърците се побъркаха, а ние, българите в България.

На днешните елини изобщо не им се налага да се вкарват в народното творчество. А знаменитата си алфабета от векове най-успешно използват, за да накарат леко, с „византийски" номер, някого да си остави парите при тях.

Туристическа Гърция е готова да подмени някои от буквите си дори и в името си Ελλάδα (Елада), за да й седнеш на софрата, пардон - на трапезата, както е от гръцки. И то специално за българи - ето как: ЕЛАДА ХАПНЕШ! Призивът е на капанче на плажа в Северна Гърция и очевадно е предназначен за българите, които вече са мнозинство през лятото сред туристическия поток в тази част на Елада.

Вместо да си хапваме спокойно в Гърция, не че тези нашенци, които са вече там за морския си курорт не го правят, в България от сутрин до вечер всеки ден напоследък се побъркваме от „гръцкия фалит". И как ще ни се стовари на нас. Изказванията на извадените абсолютно всички баш експерти започват по първи петли и завършват към полунощ, може и по-късно.

Гледаме, слушаме, четем какво става с Гърция. Един експерт говори едно, друг друго, трети коренно различно и на едното, и на другото. Блещи се средностатистическият българин и вече започва да му хваща цаката на това говорене.

Толкова е просто - Гърция си е там - на юг от нас. Има си проблеми - ще си ги реши. Това, че ни е съседка, а сме и заедно в ЕС, не означава, че сме директни скачени съдове. Така че, вместо да се побъркваме и да истерясваме от „гръцка зараза", да се държим естествено.

Какво всъщност ни трябва да знаем за целта? Когато международната агенция за кредитен рейтинг „Стандард енд Пуърс" обяви, че понижава рейтинга на Гърция с още една степен - от „CCC" до критично ниското ниво „CCC-", а в същото време агенция „Фич" намали рейтинга на четири големи гръцки банки до „ограничен фалит", след като правителството в Атина обяви едноседмична банкова ваканция, за нас важното е само едно.

Казаха ни го в прав текст и от нашето външно министерство. Носете си кеш в Гърция. А ако не ви стигнат парите в наличност, си теглете от банкоматите там. Банковата „ваканция", хлопването на банковите кепенци не важи за нас - за чужденците в Гърция. И си пийте узото, нищо че „фалиралите" гърци са го измислили.

И у нас спокойно можем да си пием ракията. Не защото ние сме я измислили, понеже не сме. А защото няма нужда да ни спира на гърлото от гръцките рискове за България.

Докато слушаме родните експерти от сутрин до вечер, колкото и да са противоречиви, видно е едно. Да го обобщим така от казаното от тях по гръцката супер тема. Да, рискове за България има по простата причина, че страната ни е непосредствен съсед на Гърция. Но и да, България е подготвена да се справи с тези рискове по простата причина, че не са от вчера.

Близо 7 години Гърция е в постоянна криза с чести залитания към ръба на финансовата бездна, напомнят видното и родните финансови специалисти. А преди около 7 месеца управляващата сега СИРИЗА тръгна към властта с очебийната цел да се конфронтира с кредиторите.

Да, преди кризата Гърция беше първа експортна дестинация за България, припомнят още спецовете. Но и да, у нас все пак няма луди в бизнеса, та за цялото това време да не си го преместят експорта не от единия крачол в другия, а да го пренасочат към други страни. Факт, в момента износът от България към Гърция е само около 6%, а най-голямата експортна дестинация на България вече е Германия.

Според финансистите сме успели и с гръцките инвестиции. Южната ни съседка беше сред водещите чужди инвеститори в България, но през последните години почти няма приток на чужди инвестиции от Гърция към България. И нашата икономика вече не е зависима и от приток на гръцки инвестиции.

Така че, докато си пием узото или ракията, важно е да гледаме друго. Как Гърция няма да фалира, а ще си научи урока по трудния начин. Ама ние това си го гледаме постоянно на родна почва и си го знаем. Но пък може според народопсихологията на българина да го разберем повече като е на чужд гръб, и то в чужбина.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари