Гърците от Комотини и региона масово тръгнаха на пазар в България

9
България печели от увеличената търговия в Родопския регион
България печели от увеличената търговия в Родопския регион Снимка: xronos.gr

България печели от увеличената търговия в Родопския регион

Със "стръвта" на разликата в цените на горивата пазарът на горива и продукти в районите на България в близост до българо - гръцката границa се развива бързо. Увеличиха се седмичните "екскурзианти", които пълнят кошниците си не от... потребителската кошница в Гърция, а от пазарите в съседна България. Това констатира в статия гръцката медия "О хронос".

Цената на бензина в Гърция варира между 1,759 и 1,880 евро за литър, докато в съседната страна е по-евтин с поне 30%. Според Йоргос Цамбазлис: „Говорим за огромни разлики и вината не е на потребителите. Това са техните портфейли, с това трябва да се издържат".

През 2008 г., когато един барел петрол струваше 70 долара, в Гърция един литър бензин струваше 1,40 евро. Днес при същата цена на барел, цената надхвърля 1,75 евро за литър. Това се дължи на свръхоблагането на горивата, което сега достига 75%. Това заяви бизнесменът и член на Общогръцката федерация на дилърите на горива (РОРЕК) Йоргос Цамбазлис, говорейки за радио Chronos.

Високите цени на гръцките горива карат гърците да поемат към съседна България. Показателно е, че в дните на снеговалеж и ниски температури, гърците не излизаха извън границите, което доведе до повишено потребление на бензиностанциите в града. За съжаление Гърция не губи само средства от продажба на гориво, а България печели от увеличената търговия в Родопския регион.

„Положението е същото и при цигарите, храната, напитките. Разликата ни в горивата в момента е 30%, България продава 1,29 на литър, а ние 1,80. Говорим за огромни разлики и това не е по вина на потребителите. Когато семейство от двама души вземат 1500 евро, наемът е 400 евро, а за отоплението им искат 600-650 евро за месец на къщата им, какво да правят", пита Йоргос Цамбазлис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари