Г-н Кмете, на какво ви мирише?

2
Пламен Стоилов: Това е безобразие!
Пламен Стоилов: Това е безобразие! Видео: Русе Медиа

Максималната глоба, която Общината може да наложи на оператора на сметището за пожара, замърсяването от който вече седмица трови русенци, е 500 лева.

Кметът Пламен Стоилов не знае, кой му е готвил договора с оператора на сметището и защо е предвидена глоба само от 500 лева. 

Г-н Кмете, и ние се чудим на какво ни мирише в последно време. Корупция, некадърност или безхаберие, коя миризма е най-силната в Русе.

"По моя договор максималната глоба е 500 лева. Разпоредил съм на Кръстева да види кой ми го е готвил този договор, защо е 500 лева за такова тежко нарушение, и този служител ще бъде наказан.", закани се кмета на Русе.

Той определи инцидента като „безобразие“, вина за което носи единствено операторът. За това той се е обърнал с молба към Регионалната инспекция по околната среда и водите да наложи максималната според закона глоба, която е в размер на 10 000 лв.

„Образувал се е един изключително висок скат, по който не може да се запръстява. Не е трябвало да бъде допуснато такова нещо, където пръст не може да се слага. И в резултат от външна намеса, най-вероятно отпадъци от печки на твърдо горене, се пали в дълбочина, метанът тръгва по джобовете и оттам вече се пали на 4-5 места. Разпоредил съм вътрешна проверка и на моите служители, които са длъжни периодично да проверяват сметището, ще им бъде обърнато внимание. Може да има и санкции за това, че е допуснато по този начин да се формира във височина тази камара. Защото фирмата оператор запръстява отгоре, а скатът остава незапръстен и се дава възможността да тръгне и пожарът“, коментира Стоилов.

Кметът каза още, че е разпоредил вътрешна проверка и на общинските служители, които са длъжни периодично да проверяват сметището и които, по думите му, не са реагирали своевременно на нарушенията на оператора.

Той припомни, че съгласно договора с общината задълженията за изпълнение на комплексното разрешително за сметището има операторът на депото и той си носи цялата отговорност.

„Обадил съм се директора на РИОСВ и съм казал, че искам максимална глоба. За съжаление тя е до 20 000 лв., а по моя договор е 500 лв. Разпоредил съм се да видим кой ми го е изготвил този договор – 500 лв. за такова тежко нарушение, и този служител ще бъде наказан. В договора на следващия оператор тази санкция ще е много по-голяма“, заяви още кметът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари