ФСБ: Разследването на Навални за "отравянето" му е планирана провокация

0
Руската служба за сигурност съобщи, че видеоклипът с телефонния разговор на Навални с един от служителите на ФСБ е фалшив
Руската служба за сигурност съобщи, че видеоклипът с телефонния разговор на Навални с един от служителите на ФСБ е фалшив Снимка: AP

Така нареченото разследване на Алексей Навални за предполагаемото му отравяне с „Новичок“ е провокация, подготвена с подкрепата на чуждестранни спецслужби.

Това заявиха пред ТАСС в понеделник от медийния отдел на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), предаде Агенция Фокус.

„Така нареченото разследване за действия, за които се твърди, че са предприети срещу него, публикувано от А. Навални в Интернет, е планирана провокация, целяща дискредитиране на ФСБ на Русия и служителите на Федералната служба за сигурност, чието изпълнение не би било възможно без организационната и техническа подкрепа на чуждестранни специални служби“, подчертават от ведомството.

Разузнавателната служба също съобщи, че видеоклипът с телефонния разговор на Навални с един от служителите на ФСБ е фалшив. „Използването на метода за заместване на абонатен номер е добре позната техника на чуждестранни специални служби, предварително тествана повече от веднъж в антируски действия, което дава възможност да се изключи възможността за идентифициране на реалните участници в разговор“, подчертават от ФСБ. В тази връзка е разпоредена проверка, чиито резултати ще бъдат използвани за да се даде процесуална оценка.

По-рано Навални публикува запис на телефонен разговор с мъж, за когото се твърди, че е един от осемте служители на тайното звено на ФСБ, които уж са организирали отравянето му.

В четвъртък на годишната голяма пресконференция Путин, говорейки за Навални, каза, че „този пациент на берлинска клиника има подкрепата на американските специални служби в този случай. Ако е така, тогава е интересно, тогава специалните служби, разбира се, трябва да се грижат за него. Но това изобщо не означава, че е необходимо да го отровите, на кого ли е нужен изобщо“.

Преди това отдел „Транспорт“ на Министерството на вътрешните работи за Сибирския федерален окръг съобщи, че лекарите в Омск са диагностицирали Навални с „нарушение на въглехидратния метаболизъм“. Диагнозата „отравяне“ въз основа на резултатите от клинични, анамнестични и химико-токсикологични изследвания не е потвърдена; няма основания за образуване на наказателно дело в Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари