Фрося и Луиза радват посетителите на Софийския зоопарк

1
Женските индийски слоници пристигнаха от зоологическа градина в Германия
Женските индийски слоници пристигнаха от зоологическа градина в Германия

Женските индийски слоници пристигнаха от зоологическа градина в Германия

Два индийски слона стават част от Софийския зоопарк. Женските индийски слоници с имена Фрося и Луиза са пристигнали със специализиран транспорт вечерта в Софийския зоопарк на 20 септември след двудневно пътуване, съобщиха от столичната зоологическа градина.

Слониците са тръгнали от зоопарка в Аугсбург, Германия, на 19 септември и са изминали над 1500 км в специален ТИР за превозване на слонове на холандска фирма за транспорт на диви животни. Слоновете бяха разтоварени с кран в новия им дом в Зоологическа градина - София, в зала „Гиганти“, информират от Софийския зоопарк.

Животните са пуснати първо във вътрешните им пространства, където ще изкарат известен период на аклиматизация. Зала „Гиганти“ ще бъде временно затворена за посетители. Това е необходимо, за да могат животните да се успокоят след изтощителното транспортиране и да свикнат с новия си дом. Периодът на адаптация и аклиматизация ще продължи колкото е необходимо, за да може Фрося и Луиза да се успокоят напълно и да се адаптират към новата обстановка, преди да бъдат представени пред посетителите на зоопарка. За да се улесни този процес, с тях пътуваха и ще останат за няколко дни и техните гледачи от зоопарка в Аугсбург.

В съобщението се посочва, че Фрося и Луиза са неразделни приятелки и имат интересни истории. Фрося е родена във Виетнам през 1980 г., а Луиза е родена през 1974 г. в дивата природа на Индия. Фрося е живяла в Московския зоопарк до 1988 г., а Луиза е живяла в Зоологическата градина в Берлин от 1977 година. Там попада и Фрося през 1988 година. Двете се запознават и оттогава са неразделни. През 2020 г. заедно са преместени в зоопарка в Аугсбург поради започване на реконструкция на къщата за слонове в Tierpark Berlin.

И двата слона са изключително умни и се отличават с ярка индивидуалност, посочват от Софийския зоопарк. Луиза е доминантна, много внимателна, по-мързелива и обича да прекарва повече време във вътрешните пространства. Фрося е по-спокойна, обича да стои на открито и да контактува с гледачите си. И двете много обичат водата, да си играят с автомобилни гуми и да правят кални и прашни бани. В обновените заграждения за слонове в зала “Гиганти“ са осигурени условия за отглеждането им съобразно техните навици – има басейни във външните заграждения, сенници, високо поставени хранилки, както и специална метална топка за слонове, гуми, дънери и пясък.

Двете слоници стават част от зооколекцията на Софийския зоопарк след решение на Европейската племенна книга за азиатските слонове. Софийският зоопарк заяви желанието си да получи нови слонове след смъртта на слоницата Артайда, която почина на 60-годишна възраст в края на 2021 година. Зоологическата градина в София има дългогодишна традиция в отглеждането на индийски слонове още от създаването си преди 135 години и на нейното лого е изобразен слон с корона.

През март директорът на зоопарка Добромир Бориславов съобщи, че за първи път Зоологическата градина в София има черни ягуари. Тогава той обясни, че това им е отнело две години преговори, защото за ягуарите има много кандидати от ЕС, които предлагат добри условия за отглеждането им. По думите му, освен че животните са редки, те са и едни от най-трудните за гледане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    😭😭😭😭
    Какъв е този синджир на крака на една от слониците
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари