Франция ще изпрати ракети и бронирани машини на Украйна

0
Става въпрос за "стотици" стари, но "все още функционални" бронирани машини и ракети "Астер", заяви министърът на въоръжените сили
Става въпрос за "стотици" стари, но "все още функционални" бронирани машини и ракети "Астер", заяви министърът на въоръжените сили Снимка: Володимир Зеленський / Facebook

Еманюел Макрон е поискал министърът на отбраната да разработи „нов пакет за помощ“

Франция ще достави на Украйна "стотици" стари, но "все още функционални" бронирани машини и ракети "Астер" като част от нов пакет от помощи за Киев във войната му срещу Русия, съобщи министърът на въоръжените сили на страната Себастиан Льокорню, цитиран от Франс прес.

"За да удържи такава голяма фронтова линия, украинската армия се нуждае например от нашите бронетранспортьори, това е абсолютно ключово за мобилността на войските", обяснява министърът в интервю за в. "Трибюн", La Tribune, публикувано снощи.

"В големи количества, това старо оборудване, което все още е в изправност, ще бъде от пряка полза за Украйна. Можем да говорим за стотици до 2024 г. и началото на 2025 г.", допълни той.

Известните френски бронетранспортьори ВАБ (VAB), които са на повече от 40 години, се заменят във френската армия с бронирани машини от ново поколение "Грифон".

В отговор на настойчивите искания на Киев за укрепване на способностите му за противовъздушна отбрана Париж ще "деблокира и нова партида ракети Астер 30" за системата САМП/Т МАМБА, еквивалент на американската "Пейтриът".

Франция разработва с ускорени темпове и дронове, които ще бъдат доставени на украинците това лято, добави министърът.

Льокорню посочи, че не изключва възможността да се прибегне до реквизиции или да се изиска от производителите да дадат приоритет на военните пред гражданските нужди, за да се ускори производството. Париж настоява френската отбранителна промишленост да произвежда повече и по-бързо, за да отговори на нуждите на въоръжените сили на страната и да гарантира дългосрочната подкрепа за Украйна.

"Европейският производител на ракети МБДА ни дължи бързи доставки. Този петък бяха публикувани указите за полицейските правомощия на министъра на въоръжените сили по отношение на задълженията за запаси, приоритизирането на договорите и дори реквизицията", припомни министърът вчера.

"Поисках от Френската агенция за отбранителни поръчки да представи предложения за прилагането на тези мерки за ускоряване на производството на ракети "Астер", отбеляза още той, като подчерта, че ще настоява на натрупването на достатъчни запаси от боеприпаси.

Министърът припомни, че освен за Украйна, Франция се нуждае от ракетите и за борба с нападенията на бунтовниците хуси в Червено море.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Путин Хуйло
    Мен също ще ме пращат да бия руснаците с гол гъз по топките!
  • 5
    2
    Към фена на Путин
    Вярно е и лъжа няма.Ами да гледат тези ракети и бронирана техника да не тръгне в посоката от където са дошли.Винаги съм се чудил от къде Руснаците имат толкова немска трофейна техника и въоръжение дълги години за филмите направени за втората световна война и как са я придобили.Вече ми е ясно.
  • 7
    1
    фена на Путин
    Ако ще гола да даде бабичката за утеха на украинските селяци, все тая. 40г. бронетранспортьори. РОФЛ. Макрон е най-слабият и немощен президент в цялата Френска история. Все едно на Париж-Дакар да раздадат жигулки за из пясъците. Тая украйна верно стана пункт за скрап на европедалите. Смехът е пълен. Ще борят Раша ! Ахахахахаха. По нощите ще се задавя от кикот.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари