Франция и Испания обявиха смъртта на ЕТА

0
ЕТА (Еускади та аскатасуна), което означава Страна на баските и свободата, е за независимост на териториите, в които живеят баски
ЕТА (Еускади та аскатасуна), което означава Страна на баските и свободата, е за независимост на териториите, в които живеят баски

При съвместна полицейска акция на френската полиция и испанската гражданска гвардия във Франция са били задържани 2-ма от 4-мата действащи лидери на терористичната организация ЕТА Давид Пла и Ираче Сорсабаля, предаде ТАСС, цитирана от БНР.

Министърът на вътрешните работи на Испания Хосе Диас заяви при пристигането си в Брюксел за извънредното заседание на вътрешните министри на ЕС, че двата ареста символизират фактическата смърт на групировката.

ЕТА (Еускади та аскатасуна), което означава Страна на баските и свободата, е за независимост на териториите, в които живеят баски в северна Испания и югозападна Франция.

Групировката е основана през 1959 г. За повече от 50 години при организираните от нея атентати загинаха над 800 души.

Въпреки че обяви прекратяване на огъня преди 5 години, правоохранителните служби на Франция и Испания продължават да преследват нейни членове.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари