Фолклорен фестивал събира над 1400 самодейци в град Борово

1
Най-младият участник ще е на 4 години, а най-възрастният се очаква да е над 90
Най-младият участник ще е на 4 години, а най-възрастният се очаква да е над 90 Снимка: Община Русе / архив

XV-ият международен фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“ ще се състои през уикенда

През следващите два почивни дни в Борово ще се състои XV-ият международен фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“.

Инициативата се организира от Народно читалище „Искра 1898“, като тя се провежда под патронажа на кмета Валентин Панайотов. „Досегът до магията на фолклора е уникално изживяване. Всеки истински родолюбец трябва да изпита това неповторимо чувство. Настоящият празник доказва, че за мистерията на българския фолклор няма възраст, а участието на състави от чужбина – че няма и граници. Убеден съм, че ще успеем да съхраним и предадем необикновената българска идентичност“, написа Анатоли Станев в приветствието си до участниците. „Благодаря ви, че продължавате да ни учите на патриотизъм. Хора като вас доказват, че онзи родолюбив български дух, типичен за предците ни, все още е жив“, допълва Станев.

Фестивалът има състезателен характер, а в него ще се надпреварват състави за автентичен фолклор, танцови клубове, оркестри и индивидуални изпълнители. По традиция фестивалът ще бъде открит с шествие на всички участници. В инициативата ще се включат над 1400 самодейци от 16 области и 71 населени места в страната. 200 от тях ще бъдат деца. Същевременно ще се проведе и онлайн конкурс за представителите на други държави. До този момент е ясно, че в него ще участват изпълнители от Румъния, Гърция, Кипър, Испания и Мавритания. Най-добрите изпълнения ще бъдат наградени лично от кмета Валентин Панайотов. Церемонията ще се проведе около 20:00 ч. в неделя, съобщиха от Областна администрация - Русе.

Най-младият участник ще е на 4 години, а най-възрастният се очаква да е над 90.

Областната управа в Русе и читалището в Борово реализираха и множество съвместни инициативи в рамките на Комуникационната стратегия за Европейския съюз. Припомняме, че тя се проведе преди Ковид-пандемията и нейната основна цел бе да допринесе за развитието на културния живот и в по-малките населени места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари