Децата от ансамбъл „Зорница“ впечатлиха зрителите на фестивала в Жеравна

3
Възпитаниците на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Зорница“ се представиха с автентичното хоро "Бягай попе" и Странджански танци
Възпитаниците на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Зорница“ се представиха с автентичното хоро "Бягай попе" и Странджански танци Снимка: Община Русе

Възпитаниците на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Зорница“ се представиха с автентичното хоро "Бягай попе" и Странджански танци

Община Русе бе представена на ХV ежегоден Фестивал на фолклорната носия „Жеравна 2023“ със запомнящо се участие на Детско-юношеския фолклорен ансамбълЗорница“ при Общински детски център за култура и изкуство.

Едно от най-големите фолклорни събития в България, превърнало се в традиция, се проведе на 18, 19 и 20 август. Русенските изпълнители закриха програмата на ансамблите и танцовите школи във втория ден на фестивала.

Възпитаниците на „Зорница“ се представиха с автентичното хоро "Бягай попе" и Странджански танци. Организаторите бяха впечатлени от таланта на русенските деца и ги наградиха да дефилират пред зрителите със своите ръководители Милена Михова и Добрин Райчев. Част от русенската делегация на фестивала бе и заместник-кметът Енчо Енчев.

Фестивалът на фолклорната носия „Жеравна“ е своеобразно докосване до живота на нашите прадеди и идеята му е чрез спазване на фестивалния правилник всички да се пренесат век и половина назад.

Участниците и гостите на събитието прекараха две денонощия с неповторими емоции. Те имаха възможност да се докоснат до демонстрации на народни занаяти и автентичен български фолклор, както и да опитат на място турско кафе на пясък и много домашно приготвени вкусотии. Освен рай за всички любители на традиционните български ястия и несекващо дефиле на шарени български носии, фестивалът е и място, където любителите на българските ритми могат да се наиграят до насита.

Събитието цели запазване на старите български традиции и се провежда всяка година в края на август в местността „Добромерица“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари