Фирми, свързани с Кунева и Рашидов са сключили договори за председателството на ЕС

0
Странни съвпадения около фирмите с договори за председателството на ЕС
Странни съвпадения около фирмите с договори за председателството на ЕС Снимка: БГНЕС

Фирми, чиито собственици са свързани с обкръжението на министърът на културата Вежди Рашидов и вицепремиерът Меглена Кунева са сключили договори и са получили пари по комуникационната стратегия за Председателството на ЕС от България през 2018 г, пише Дневник.

Странни съвпадения на адреси

От Министерството на културата отговориха на "Дневник", че договор за "Изработване на концепция за работа с медиите и пилотно обучение на журналисти във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г." е сключен с "Бизнес ПР" за 16 666 лв. Проверка на "Капитал" в търговския регистър показва, че фирмата е собственост на Румен Дедиков, който я основава през 2011 г. под името "АГРОБИЗНЕС ПР". Пълномощник на "Бизнес ПР" първо е бил един от адвокатите на "Лукойл", Юлиан Пекунов, а впоследствие - Виктория Цветанова Иванова. Адресът и трите имена на Иванова съвпадат с тези на управителя на фирмата "Рашидов 2014" ЕООД, собственост на... сина на министъра на културата Вежди Рашидов - Вадим Рашидов.

Странни съвпадения на пълномощници

По друго задание "Изработване на концепция за тема/визия на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.", договорът е възложен на "ПИ АР КЛУБ" ООД отново за 16 666 лв. Тази фирма е създадена в края на 2013 г. от Мирослав Иванов, бивш съветник на Мирослав Найденов, а понастоящем - PR на Меглена Кунева. През април 2015 г. той прехвърля фирмата на сестра си - Гергана Иванова. Пълномощник на дружеството пред Агенцията по вписванията е отново Юлиан Пекунов, който работи в "Лукойл".

Договорът с "ПИ АР КЛУБ" ООД е сключен в края на миналата година с Министерство на културата. Тогава Мирослав Иванов не е бил в екипа на Кунева. Той става нейн външен пиар съветник през март 2016 г., малко след като тя става министър на образованието и науката. Не е част от нейния екип като вицепремиер, обясниха от пресцентъра на Кунева, по-късно.

Правителството е сключило и договор с предмет "Провеждане на пилотна разяснителна кампания в медиите, свързана с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г." Четири избрани за кампанията медии ("Стандарт", Агенция "Стандарт нюз", Агенция БЛИЦ и Агенция ПИК) са направили над 40 публикации с таг "председателство". Това е записано в отчета за изпълнението на Плана за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. от февруари до април.

Масон и съпругата на Недялко Недялков разпределили 20 000 лв.

От отговора на министерството на културата се вижда, че договорът за "разяснителната кампания е сключен за 20 хил. лв. със "Сайн вижън" ООД. Компанията е собственост по равно на съпругата на Недялко Недялков - Милена Трандева, и видния масон Димитър Недков, който е близък и до издателката на "Стандарт" Славка Бозукова. На ул. "Чарлз Дарвин" 14Б са регистрирани голяма част от фирмите на Недков, това е адресът и на "Пи комюникейшън", която седеше зад сайта blitz.bg, в чиято управа влиза Бозукова. Фирмата се обслужва от адвокат, който обслужва и фирмите около сайта ПИК.

"Сайн вижън" се управлява от Милена Трандева и Зорница Гаврилова, която заедно с Бозукова е в борда на друго дружество - " Мастър Пи Ар". Негови собственици с по 50% са Тодор Батков и Славка Бозукова. Самата Гаврилова работи във в. "Стандарт" и е доверено лице на Бозукова.

Резултати: Нулеви.

В периода ноември-декември 2015 г. в съдържанието им има над 40 публикации с таг "председателство", пише в отчета. На въпрос какъв резултат е постигнала въпросната пояснителна кампания от Министерството на културата отговарят с: "Договорът е изпълнен на 15.12.2015 г." Не е ясно дали правителството е измервало резултата от "разяснителната кампания". При търсене с Гугъл на "председателство" резултат от гореспоменатите сайтове излиза чак на трета страница и то за новина от информационния поток.

"СУПЕР СКАНДАЛ! ПИР по време на криза!"

Малко след изтичането на договора пък, през март тази година, ПИК ще напише "СУПЕР СКАНДАЛ! ПИР по време на криза! Кунева си заделила 2 милиона за реклама! Вместо парите да отидат за линейки, слугинята на Брюксел ще ни се надсмива от екрана!" Това между другото е, когато вече вицепремиерът отговаря за парите за председателството вместо Министерството на културата.

През август 2015 г. четирите медии обявиха създаването на обща рекламна платформа. Тогава Славка Бозукова купи и сайта "Блиц". Редакционната политика на новия медиен съюз бе поета от собственика на ПИК Недялко Недялков. Година по-късно Недялков вече не е част от групата и публично твърди, че "Блиц" и "Стандарт" са собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Меглена Кунева: И всеки лев, който се вложи в Българското председателство, аз искам да се бъде умножен поне по десет

"Това е предподготовката за Председателството, защото за Българското председателство не се знае нищо. Под 3 % от хората знаят изобщо какво представлява Председателството и подозирам, че представите са много смътни, какво прави Българското председателство. Ние имаме четири работни групи. Една от работните групи, която е свързана с култура и комуникации, което не е едно и също нещо, е водена от Министерство на културата. Средствата, за които Министерство на културата отговаря, мисля че бяха някъде около 20 000 лева.

Но, подчертавам, аз държа всичко да излиза на страницата на Председателството ... Тези въпроси са представени като доклад март месец. Март. Сега сме август. И едва сега има интерес по този въпрос. Много хубаво, че го има. Всеки трябва, включително и обществените поръчки за строителство, да знае, че това са пари на българския данъкоплатец. И всеки лев, който се вложи в Българското председателство, аз искам да се бъде умножен поне по десет, като ефект, който ще имаме за страната. Нищо лошо да си оправим сградите. Но искам да кажа, че те за Българското председателство са съотносими само максимум 30 дена." Така отговори на въпроса за разпределението на средства по разяснителната кампания към определени медии, вицепремиерът Меглена Кунева пред Телевизия Bulgaria ON AIR, цитирана от портала europe.bg

Кунева продължи: "Вижте, това не е тема, която аз мога да дискутирам от името на Министерство на културата. Сигурна съм, че колегите са били абсолютно добронамерени. Знаете, че там през фирма е станало, през компания, която е сключила договорите (с медиите). Как трябва да се прецени.. Според мен, ако ме питат, как би трябвало да се прецени. Трябва да се прецени качеството на материалите, които излизат, дълбочината и подготвеността на журналистите. Но ние не сме направили дори едно, не, всъщност едно направихме, едно общо събиране с журналистите, за да можем най-напред да обучим журналистите какво представлява Председателството. А това, уверявам ви, не е нещо, което човек може сам да намери в интернет. Това е много интересен и задълбочен разговор. Но, аз искам да кажа, че за мен всяка публичност защитава Председателството. И по никакъв начин не искам някой да остане с впечатлението, че парите ще ги разпределя един човек. Аз във всяка една стъпка съм заедно с министъра на финансите, но те са много по.. големи, те са по сектори. Примерно ще имаме ли строителство или няма да имаме строителство на тези сгради ще имаме ли комуникационна стратегия и колко е важна тя, дали ще имаме вътре в страната, или навън, или и двете. Това са въпросите, на които аз мога да дам решенията. А иначе, по съвсем конкретните договори, това наистина вече е въпрос на обществено, много силно, наблюдение и на лично решение."

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари