Буяр Османи: Френското председателство трябва да прецени дали в София има условия за следваща стъпка

0
Ние не можем да помогнем, нито да влияем на случващото се в София, каза министърът на външните работи на Северна Македония
Ние не можем да помогнем, нито да влияем на случващото се в София, каза министърът на външните работи на Северна Македония Снимка: БТА

Ние не можем да помогнем, нито да влияем на случващото се в София

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи благодари на френското председателство и Германия за опитите им да придвижат процесите с евроинтеграцията на Западните Балкани и в частност на Република Северна Македония напред. „Смятам, че алармата е включена и тя казва, че на региона му трябва стратегическо мислене. Този регион направи голям напредък в последните 20 години и мотор за това беше трансформаторската мощ на Европа”, каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи на съвместна пресконференция с полския външен министър Збигнев Рау по време на Форума за диалог Преспа в Охрид, предаде БТА.

По думите му на Балканите все още има трайно руско влияние, за това смята, че трябва да бъде изпратено послание от страна на ЕС към Западните Балкани, общността ясно да каже „какво ще се случи с региона и онези държави, които са изпълнили всички критерии”. Този процес вече става въпрос на сигурност, отново подчерта Османи, припомняйки, че Северна Македония е започнала „това пътуване към ЕС преди 17 години” и е показала способността си да внесе принадена стойност към региона и ЕС.

Що се отнася до краткото време да бъде постигнат напредък в отворените въпроси и турбуленциите в България, Османи посочи, че в тази ситуация френското председателство трябва да прецени дали в София има условия за следваща стъпка. „Ако Франция прецени, че тази вътрешна ситуация в София им позволява да продължат с други стъпки, за да хванат този влак през юни, ние трябва да бъдем част от този процес, когато има позиция, координирана от всички членове на ЕС. Готови сме да продължим преговорите, но очакваме предложение, което е единно от всички страни членки. Ние не можем да помогнем, нито да влияем на случващото се в София”, каза Османи, повтаряйки вчерашното си изявление, че се надява, че България няма желание да бъде спирачка за европейското бъдеще на 18 милиона души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари