Филм "Двореца на Путин" се разпространи в мрежата, събра над 3 милиона гледания

0
Двучасов филм, описващ двореца на руския президент Владимир Путин на брега на Черно море разпространи Алексей Навални
Двучасов филм, описващ двореца на руския президент Владимир Путин на брега на Черно море разпространи Алексей Навални

Почти двучасов филм с разследване за "двореца на Путин" в Геленджик на черноморския руски бряг бе разпространен от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални 

Обектът е известен още от 2010 г., след което избухна медиен скандал и комплексът с площ от почти 18 хиляди кв. м. бе закупен от бизнесмена Александър Пономаренко, който обясни, че ще го дострои и превърне в хотелски комплекс.

Сега Навални твърди, че това сложно съоръжение е погълнало 100 милиарда рубли (1.12 млрд. евро по днешния курс на рублата) и въпросната продажба е фиктивна.

Затова и авторите на разследването наричат схемата "най-големият рушвет в света". Филмът е гледан над 3.3 милиона пъти към момента на тази публикация, пише Дневник.

Пономаренко е платил само 350 хиляди долара (хиляда пъти по-малко от сумата, посочвана в медиите) и скоро след това управляваща компания е станало дружество на бизнесмена Николай Шамалов - същият, който е строил преди да научат журналистите за "двореца" върху площ от 68 хектара.

Във филма се разказва, че на тази територия има хеликоптерна площадка, църква, амфитеатър, оранжерия със зимна градина (2500 кв. м), 80-метров мост, тунел за връзка с плажа, в който има стая за дегустиране на вино с панорама към морето.

Околното пространство от 7 хияди хектара принадлежи на контраразузнаването ФСБ, но до 2068 г. било отдадено на фирмата, притежаваща комплекса. Според ФБК единственият смисъл от такава операция е да се създаде буфер около "двореца".

ФСБ не позволява да се лови риба около носа, на който е комплекса. Над територията има зона, забранена за полети и дронове.

Екипът на Навални показва и схема на комплекса, за която твърди, че е получил от един от подизпълнителите, "шашнат и бесен от разкоша". Планът е сравнен с няколко снимки на интериора от 2011 г. и разследването твърди, че те съответстват на схемата.

В триетажния дворец има басейн, сауни, фамами, спа зона, читалня, зала за кални бани, кино, изба, казино, 15-ина стаи за гости, като главната е с площ от 260 кв. м.

ФБК твърди, че финансирането идва под формата на фиктивни плащания за наем от компании, свързани с приятели на руския президент, включително държавните "Роснефт" и "Транснеф"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари