"Фич" прогнозира рязко забавяне на световния икономически растеж през 2024 година

0
Причините са (високите лихви), сривът на недвижимите имоти в Китай и икономическата стагнация в еврозоната
Причините са (високите лихви), сривът на недвижимите имоти в Китай и икономическата стагнация в еврозоната

Причините са (високите лихви), сривът на недвижимите имоти в Китай и икономическата стагнация в еврозоната

Агенция "Фич" (Fitch Ratings Inc.) представи в петък доклад, в който очаква глобалният икономически растеж да се свие "рязко" през следващата година в резултат на затегнатите парични условия (високите лихви), на "срива" на недвижимите имоти в Китай и икономическата стагнация в еврозоната.

Една от водещите кредитни агенции очаква растежът на глобалния БВП да се забави до 2,1% през 2024 година, информира БНР.

В нейния доклад се отбелязва, че растежът на глобалният брутен вътрешен продукт се очаква да се свие през следващата година поради забавяне на доходите и печалбите на домакинствата, отслабените инвестиции и повишаване на реалните лихвени проценти.

"Фич" също така очаква растежът на БВП на Китай да се забави до 4,6% през следващата година.

Въпреки глобалните икономически предизвикателства обаче, в доклада си "Фич" подчертава възходящата ревизия с 0,9 процентни пункта на перспективата за икономически растеж на САЩ през 2024 г. до 1,2 на сто. Тази положителна корекция предполага, че Съединените щати вероятно ще избегнат рецесия, отбеляза агенцията и добави, че очаква още едно повишение на лихвите на Федералния резерв през януари 2024 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари