Фестивал на обредния хляб ще се проведе на крепостта Червен

0
Фестивалът ще се проведе на 24 юни и има конкурсен характер
Фестивалът ще се проведе на 24 юни и има конкурсен характер Снимка: Регионален исторически музей - Русе

Фестивалът ще се проведе на 24 юни и има конкурсен характер

Второто издание на Фестивала на обредния хляб ще се проведе на Средновековната крепост Червен в събота, 24 юни. Ще се включат читалища от регионите на Русе и Силистра. Организатор на събитието е Регионален исторически музей – Русе.

Фестивалът има конкурсен характер, а целта му е да покаже утвърдени през годините практики за изработването на обредни хлябове. По този начин ще бъдат демонстрирано и споделено знанието за местното наследство по отношение на старинните ритуали за безкръвно жертвоприношение, своеобразен дар към Бога.

Жури ще оценява обредните хлябове, а отличените ще получат плакети и грамоти.

Паралелно с провеждане на конкурса ще има съпътстваща фолклорна програма – изпълнения на самодейци, индивидуални изпълнители и оркестър.

Всички, изкушени от местното наследство и неговите традиционни и съвременни проявления, са добре дошли на Средновековния Червен на 24 юни от 11.00 ч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Кукуруз
    А в Нисово кога ще направят фестивал по обяздване на секретарки,за един Пенчо питам!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари