Изобилие от мартеници радва русенци на базара

1
Най-голямата и най-скъпата мартеница, която може да се намери на базара в Русе, е дело на Тотка Стоянова
Най-голямата и най-скъпата мартеница, която може да се намери на базара в Русе, е дело на Тотка Стоянова

Най-голямата и най-скъпата мартеница, която може да се намери на базара в Русе, е дело на Тотка Стоянова

Русенци вече имат възможността да закупят мартеници от традиционния базар на площада. От два дни той е отворил врати и първите покупки са предназначени основно за чужбина, споделят търговците. Тъй като все още има време до 1 март, хората не са се активизирали и сега артикулите и многообразието от модели е най-голямо. Именно това използват русенците, които ще пътуват или подготвят пратки за своите близки, които са извън страната, предава Русе Медиа.

Търговците споделят, че въпреки поскъпването на материалите, цените на мартениците са на нивата от миналата година. Най-евтината мартеница е от порядъка на 0,80 лева и е за модел тип гривна за ръката, като тя е само от преплетени бял и червен конец. Мартениците от този вид са най-практични и затова се предлагат масово, като според вложените труд и материали цените на моделите се движат от 2,00 лева до 2,50 лева.

За децата има голямо разнообразие, като артикулите са главно с анимационни герои. За възрастните мартениците основно могат да се разделят на мъжки и на женски – това зависи от разцветката на вълната и на конците.

Моделите, които са предназначени за закачане на дреха, започват от цена 3 лева и достигат до 5 - 6 лева в зависимост от материалите и дизайна. Могат да се намерят и мартеници, които са в композиция със стойки и могат да се поставят като украса. Те са на цена от около 8 лева.

Впечатление правят бутикови екземпляри като кратунчовци, където за глави на Пижо и Пенда са използвани малки кратунки. Има мартеници с пожелания за ръката и са персонализирани за „Най-добрата съпруга, баба, татко, снаха…". Докато в минали години е имало вариант на място да се гравира пожелание или послание, то сега се предлагат само готови, предварително изработени шаблони.

Най-голямата и най-скъпата мартеница, която може да се намери на базара, е дело на Тотка Стоянова. Жената споделя, че годишно прави максимум 10 бройки от тази ръчно изработена мартеница. „Цената ѝ е 25 лева и въобще не е висока,“ споделя майсторката. Вложените материали са около 20 лева и за труда си слага само 5 лева отгоре.

Въпросната мартеница е подходяща предимно за офиси и помещения. В нейната изработка са използвани автентични фолклорни материали, останали в наследство от майката и бабата на Тотка Стоянова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Моля?
    Десет години продават абсолютно едни и същи мартеници. Само цената се вдига с всяка година. Същото нещо се случва и на така наречения "коледен базар".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари