Фейсбук ще маркира надеждните източници на информация

0
Интернет гигантите Google и Facebook се включиха в инициативата „Проект Доверие" (Trust Project), която ще се бори срещу разпространението на фалшивите новини и дезинформацията в интернет пространството
Интернет гигантите Google и Facebook се включиха в инициативата „Проект Доверие" (Trust Project), която ще се бори срещу разпространението на фалшивите новини и дезинформацията в интернет пространството Снимка: iStock

Интернет гигантите Google и Facebook се включиха в инициативата „Проект Доверие" (Trust Project), която ще се бори срещу разпространението на фалшивите новини и дезинформацията в интернет пространството, съобщава USA Today, предаде Мениджър.

За целта всяка интернет платформа, която участва в инициативата, ще започне да използва така наречените „индикатори за доверие“, които ще бъдат прибавяни към материали с доказан произход, отговарящи на критериите за етичност и прозрачност.

Facebook ще добави индикаторите за доверие в информационния „бутон“ обозначен с иконката "i", видима в новинарския поток на социалната мрежа. Това ще позволи на потребителите да видят допълнителна информация за медиите и за начина, по който те отразяват новините.

Вярваме, че като помагаме на хората да получат достъп до тази контекстуална информация, ние им даваме шанс да преценят дали статиите са от издание, на което може да се доверят и дали самата история е надеждна.“, заяви продуктовия мениджър на Facebook Андрю Анкър.

Google търси начини да използва индикаторите до „материали, които могат да се появят в Google News, Google Search и други услуги на компанията, в които могат да бъдат намерени новини“, казва Джеф Чанг, продуктовият мениджър, отговарящ за търсачката на Google.

Освен Google и Facebook, в инициативата участват още Microsoft, Twitter и около 75 медийни организации от цял свят.

Източник: Мениджър
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари