Фалшив български паспорт "изплува" от разследването за взрива на Северен поток

0
Използван е най-малко един фалшифициран български паспорт по време на операцията, твърди Spiegel
Използван е най-малко един фалшифициран български паспорт по време на операцията, твърди Spiegel Снимка: БГНЕС

Използван е най-малко един фалшифициран български паспорт по време на операцията, твърди Spiegel

Българска "връзка" се появи изненадващо от разследването на яхтата, с която има съмнения, че може да са транспортирани взривните устройства до тръбите на Северен поток 1 и 2 през септември 2022 г.

Руският газопровод беше основният маршрут за доставки на природен газ до Германия, втората му част така и не беше заработила заради санкциите срещу Кремъл за войната, но през есента на миналата година и двете съоръжения бяха извадени от строя с експлозиви.

Няколко медии, сред които NYT, ARD и Zeit публикуваха версии, според които е възможно извършителите на саботажа да са свързани с Украйна - нещо, което Киев твърдо отрича.

Според нова информация на Spiegel: хората, пътували с яхтата "Андромеда" в разследвания период, са използвали "най-малко един фалшифициран български паспорт" по време на операцията, предава Булевард България.

Не е ясно колко точно хора са се намирали на лодката и дали наистина там е присъствала и жена, както се твърди неофициално. Засега не всички самоличности са идентифицирани, не е установена и тяхната реална самоличност.

Яхтата "Андромеда" е модел Bavaria Cruiser 50 с пет стаи. Тя принадлежи на чартърна компания, която е базирана на остров Рюген.

"Андромеда" е дълга 15,58 метра, 4,67 м широка, има двигател с 75 конски сили и може да зареди 380 литра дизел. Предлага се за 3000 евро на седмица и потенциално може да настани 11 души.

Лодката има сгъваема платформа за къпане на кърмата, която би била идеална за водолазите, които биха могли да влязат във водата и да се върнат, като носят взривни устройства.

Според разследването - яхтата е напуснала Рощок на 6 септември, а по-късно е открита на датския остров Кристиансьо, североизточно от Борнхолм, близо до мястото на взривовете. По пътя си тя е спряла през град Виек на остров Рюген.

Един от ръководителите на местното пристанище казва, че забелязал миналата есен група хора, облечени като нормални моряци, но говорещи на език, напомнящ полски или чешки. Ноисли са няколко чанти от супермаркета на борда. Не помни точната дата, но помни, че са били няколко мъже и една жена.

Експлозивите може да са поставени от опитни водолази, но се смята, че те не са работили за военни или разузнавателни агенции. Възможно е да са получили специализирано обучение в миналото.

За да се спусне до 70-80 метра в Балтийско море, човек трябва да носи т.нар. rebreather с 3-литрова бутилка с хелиево-кислородна смес и 3-литрова бутилка от чист кислород. Освен това е нужна годна за мореплаване лодка и добър шкипер, който да я откара до целевата позиция.

Ако водолазът иска да остане на дъното за 20 минути, гмуркането, изкачването и спиранията за декомпресия ще отнемат най-малко 144 минути. В идеалния случай - около 200 минути. Лодката би трябвало да е прекарала по около 3 часа на всяко място, на което е поставен взрив. Тъй като те са на километри разстояние, вероятно биха били нужни няколко дни.

Според ARD и Zeit - саботьорите са отплавали на 6 септември, но взривовете избухнаха на 26 септември. Не е ясно какво се е случило в тези три седмици и къде е била "Андромеда". Не е ясно и как е задействан взривът.

Яхтата е претърсена на 18-20 януари 2023 г. по подозрение, че може да е пренасяла взривни устройства. Не е ясно дали следите на борда съответстват на експлозивите, които са използвани в Балтийско море.

Не е изключено да става дума и за операция под фалшив флаг, при която реалните извършители прехвърлят вината върху противниците си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари