Фалшифицираха ли изборите в Русе?

0
В урните са пускани и бюлетини внасяни отвън
В урните са пускани и бюлетини внасяни отвън

След като се оказа, че в един и същ списък броят на избирателите за кмет е с 436 души повече от тези за общински съветници, а 31 бюлетина от урните за общински съветници са се изпарили (виж подробности тук.), днес стана ясно, че в урните са пускани и бюлетини внасяни отвън! Техният номер не съответства на номера, който остава на кочана от който са откъснати!

Това дори е отбелязано в протокола на ОИК за кмет на общината, където е записано, че недействителните бюлетини по чл.427, ал. 6 от ИК са 11 на брой.

Ето какво пише в Изборния кодекс:

чл.427 (5) Членът на комисията сверява дали номерът върху бюлетината съответства на номера върху кочана и при съответствие подпечатва повторно бюлетината с печата на комисията и откъсва отрязъка с номера от бюлетината, който се пуска в отделна кутия.

(6) При несъответствие бюлетината се обявява за недействителна и това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа „Забележки“ на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване.

Имаме информация, че в урните на русенските секции има  пуснати над 3000 такива бюлетини.

„Бъдеще за Русе“ днес ще изиска от ОИК по закона за достъп до обществена информация да бъде огласено за кой кандидат за кмет са пуснати бюлетините, които е хванала комисията.

Избирателите, които са пуснали такива бюлетини подлежат на наказателна отговорност и трябва да бъдат съдени. Заедно с тях трябва да бъдат съдени и възложителите – тези, които са им дали бюлетините (най-вероятно срещу заплащане)

Източник: Бъдеще за Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари