Facebook може да бъде глобена с няколко милиарда долара

0
Срещу компанията е стартирано разследване заради неуспехите ѝ в това да защити данните на своите потребители
Срещу компанията е стартирано разследване заради неуспехите ѝ в това да защити данните на своите потребители

Facebook е може да бъде глобена с няколко милиарда долара от европейските регулатори, пише CNN.

Срещу компанията е стартирано разследване заради неуспехите ѝ в това да защити данните на своите потребители, информира Economic.

Ирландската комисия за защита на данните, която следи дали Facebook отговаря на европейските норми, потвърди новината, че е стартирала „законово разследване“ вследствие на получените множество доклади за нарушения в областта на личните данни

Информацията за него дойде непосредствено след като Facebook обяви поредния пробив в системата ѝ за тази година. Този път засегнатите са 6.8 милиона на брой, а проблемът е, че заради бъг техните снимки са станали достояние на стотици приложения и сайтове.  

Инцидентът се случва, след като през септември компанията стана жертва на най-голямата хакерска атака в историята си. По-рано през годината социалната мрежа бе замесена и в скандала с Cambridge Analytica. 

Сегашното разследване идва на фона на новите правомощия на регулаторите с влизането в сила през тази година на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR). Тъй като европейското седалище на Facebook е в Дъблин, компанията е длъжна при проблем да уведомява ирландската комисия за защита на данните в рамките на 72 часа след неговото установяване.  При предишния случай – този с тъй наречената „най-голяма хакерска атака“ от септември – компанията спази това изискване. 

Що се отнася до GDPR, той предполага, че при наличието на тежки нарушения и грубо неспазване компаниите биха могли да бъдат глобени с до 4% глобалния им годишен оборот. В случая на Facebook това би означавало няколко милиарда долара – за миналата 2017 г. например компанията реализира приходи от 40 млрд. долара. 

Така, ако хипотетично и тази година приходите ѝ са толкова, това би означавало гигантът да бъде глобен с с до 1.6 млрд. долара. 

Предполага се, че последният случай на нарушение действително може коства финансова санкция на Facebook. Причината е, че има съмнения, че проблемът е открит през септември, а компанията си е позволила да съобщи за него на ирландския регулатор два месеца по-късно, на 22 ноември. 

От Facebook настояват, че са сигнализирали органа своевременно. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари