Езерото Сребърна пресъхва заради ниското ниво на река Дунав

1
Изгражда се допълнителен канал за по-добра циркулация на водата
Изгражда се допълнителен канал за по-добра циркулация на водата Снимка: БГНЕС

Изгражда се допълнителен канал за по-добра циркулация на водата

Ниското ниво на река Дунав е довело до понижаване на нивото на езерото Сребърна, съобщи Момчил Петров, експерт в РИОСВ – Русе, предаде БТА.

Традиционно дълбочината в най-дълбоките участъци достига до 3 метра, а сега е под два, обясни експертът. Това е естествен процес, който се наблюдава периодично през годините, тъй като езерото е относително плитко, с голяма площ и малко понижение във водния стълб води до пресъхване на части от него.

„Това понижение на нивото е неблагоприятно за рибите, от друга страна е благоприятно за рибоядните птици, които лесно ги намират и се хранят с тях. През този период на засушаване се наблюдава ежедневно присъствие на розови пеликани. Имаме също чапли и корморани, които се възползват от ситуацията“, каза Момчил Петров.

Според него, в резултат от рекордно ниското ниво на Дунав, в езерото не е постъпила вода от реката, която да доведе до изнасяне на част от наносите. По тази причина в момента се изгражда допълнителен канал от западната страна на езерото, който ще го свърже още веднъж с реката. Това ще доведе до по-добра циркулация на водата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари