Еврозоната ще погуби България

0
Еврозоната ще ни доведе до състоянието на Гърция
Еврозоната ще ни доведе до състоянието на Гърция

България изобщо не трябва да влиза в еврозоната, това е бедствие. Това коментира икономистът проф. Стив Ханке на пресконференция след дискусията „Финансово образование за устойчива икономика“, организирана от Bulgaria On Air, Investor.bg и Bloomberg Television.

Не виждам причина да спирате използването на валутния борд. Неформално сте в еврозоната, ако влезете, се губи дисциплината на паричния съвет“, беше категоричен икономистът.

Той допълни за еврозоната, че „би било абсолютна глупост, ако се влезе там без необходимата дисциплина, защото ще се озовете в състоянието на Гърция“, тъй като сме балканска държава с манталитет, подобен на този на съседите. „Те загазиха, защото мислеха, че могат да разпуснат колана, а ЕЦБ ще ги спасява, каквото и да стане. Това очакване се оправда, но страната има огромен дефицит и външен дълг“, обясни още Ханке.

Според него, ако междувременно възникне проблем с еврото, което не се очертава, България може да върже временно валутата си с долара. Сега имате само предимства, точно това е смисълът на валутния борд, обясни икономистът.

Той разкритикува бившия финансов министър Симеон Дянков, че е говорил за влизане в еврозоната, но все пак отчете, че междувременно Дянков си е променил мнението. „Ако продавате пералня, автомобил или държава, трябва да имате стабилни предложения. България е уникална със своя паричен съвет – да се откажете от това би било върхът на глупостта“, заяви икономистът.

По същия повод Ханке отправи критики и към сегашния финансов министър Владислав Горанов, който през януари заяви във Вилнюс, че българското правителство ще започне разговори с правителствата на 19-те страни от еврозоната за старт на присъединяването ни към общата валута.

Като цяло Ханке смята, че финансовите министри си губят времето, като говорят за въвеждането на еврото и „те просто искат да са членове на клуба“.

За ситуацията в Гърция икономистът коментира, че негов собствен анализ на състоянието на банките показал, че то не е добро и може да се наложи да бъдат спасени за пореден път.

Ханке посочи, че е правил анализ на гръцките банки, защото има достатъчно налични данни за това. „За българските банки не искам да казвам каквото и да било, тъй като не разполагам с финансовите им отчети. За мен банковата система тук е мистерия“, обясни професорът.

Източник: Между редовете
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари